Päivystyshelppi

Huuliherpes

Huuliherpeksen ensitartunta on tavallisesti oireeton, mutta virus jää elämään hermotumakkeeseen. Herpes uusiutuu vaihtelevien aikojen kuluttua tartunnasta ja on myös mahdollista, ettei se ei enää uusiudu ensitartunnan jälkeen. Uusiutuvan herpeksen ensioireet ovat paikallinen tuntopuutos, jota seuraa kutina ja kirvely. Tuntien kuluessa, tai viimeistään seuraavana päivänä ilmestyvät huuliin herpekselle tyypilliset rakkulat. Huuliherpes tarttuu lähikontaktissa, kuten esimerkiksi suudellessa ja virusmäärä on suurimmillaan rakkula- ja rupivaiheessa.

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

Huuliherpeksen oireita voi hoitaa itse kotona. Apteekista on saatavilla oireita helpottavia valmisteita. Apteekkihenkilökunta auttaa oikean tuotteen valinnassa. Tarkemmat ohjeet huuliherpeksen itsehoitoon löydät kohdasta ensiapu- ja itsehoito-ohjeet.

Hakeudu hoitoon, jos:

Ota yhteyttä oman terveysasemasi kiirevastaanotolle tai jos terveysasemasi on kiinni, Päivystysapu 116117 palveluun, jos

  • huuliherpeksen oireet ovat erityisen voimakkaat ja rakkuloita on laajalla alueella

  • herpeksen lisäksi oireina on kuumetta ja yleisvoinnin laskua

  • herpes oireilee silmän alueella

  • herpeksen lisäksi ilmaantuu oireita kasvohermohalvauksesta

  • huuliherpeksen lisäksi ilmaantuu oireita imusuonitulehduksesta (kädestä kohti kainaloa tai sukupuolielimistä kohti lähimpiä imusolmukkeita lähtee viivamainen punoitus ilman herpekselle tyypillisiä rakkuloita).

Yhteydenotto muissa tapauksissa

  • Muissa tapauksissa voit odottaa oman terveysaseman avautumista ennen yhteydenottoa. Tutustu itsehoito-ohjeeseen odottaessasi.

Hätätapaus - soita 112, jos:

Hätänumeroon soitetaan henkeä uhkaavissa tilanteissa. Huuliherpes ei ole henkeä uhkaava.

Hyödyllistä tietoa aiheesta

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.3