Päivystyshelppi

Huuliherpes

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

  • sinulla on huuliherpes

Huuliherpestä voi yleensä alkuun hoitaa ja seurata kotona. Ellei oireet helpotu itsehoidolla, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Lieväoireisen huuliherpeksen vuoksi ei tarvitse hakeutua päivystykseen. Oireiden jatkuessa tai pahentuessa hoidon tarpeen arvio tehdään uudelleen. Henkilökohtaisen arvion saadaksesi voit olla yhteydessä ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa päivystykselliseen terveysneuvontaan.Avautuu uuteen ikkunaan

Ihon uusiutuva herpesinfektio parantuu ilman hoitoa 1,5 – 4 viikossa. Lieväoireista uusiutuvaa herpestä ei tarvitse hoitaa. Herpes voi tarttua siihen asti, kunnes rakkulat ovat parantuneet. Herpeksen aiheuttamaa kutinaa voi koettaa lievittää apteekista saatavilla tuotteilla.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Huuliherpeksen itsehoito-ohjeAvautuu uuteen ikkunaan

Apteekeista saat asiantuntevaa apua ja vinkkejä itsehoitoon.

Lähin apteekkiAvautuu uuteen ikkunaan

Hakeudu hoitoon, jos:

  • herpesinfektio on rajuoireinen, rakkuloita on laajalla alueella iholla tai limakalvoilla,
  • sinulla on kuumetta ja olet huonovointinen
  • herpesinfektio sijaitsee lähellä silmää tai herpes on aiheuttanut kasvohalvauksen tai tulehdusoireita (punoitus, kuumotus, turvotus) ympäröivällä alueella

Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.

Omaan terveyskeskukseen on hyvä olla yhteydessä myöhemmin, jos

  • herpes-infektio uusiutuu kuusi kertaa vuodessa tai useammin. Tällöin on hyvä keskustella lääkärin kanssa estolääkityksestä

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Herpes uusii vaihtelevien aikojen kuluttua. Uusiutuvan herpeksen ensimmäinen oire on yleensä paikallinen ihon tunnottomuus, sitten kirvely ja kutina. Tuntien kuluessa, viimeistään seuraavaan päivään mennessä ilmestyvät herpekselle tyypilliset rakkulat. Niitä on useimmiten huulessa, sierainaukoissa tai muualla kasvoissa. Joskus herpes oireilee sormessa, sukuelimissä tai pakarassa. Parantuminen vie muutamasta päivästä jopa 3–4 viikkoon.

Virusmäärä ja tartuttavuus ovat suurimmillaan silloin, kun iholla on näkyvä herpesrakkula tai rupi. Ensitartunta ei tavallisesti aiheuta mitään oireita. Virus jää hermotumakkeeseen. Vilustuminen, auringon ultraviolettisäteily, voimakas henkinen kuormittuminen, kuukautiset, suun alueen toimenpiteet tai jokin muu syy voi saada viruksen aktivoitumaan.

Tiheästi esiintyvää herpestä voidaan hoitaa estolääkityksellä.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2