Päivystyshelppi

Akillesjänteen vamma

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • akillesjänteen kohdalla tuntuu kuoppa tai varpaille nousu ei onnistu eikä jalkaterää voi ojentaa

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan vuorokauden kuluessa.

Akillesjännevamman vuoksi on hyvä hakeutua arvioon. Edellä mainitut oireet voivat olla merkki akillesjänteen repeytymisestä. Repeytymä voi vaatia leikkausta tai kipsaushoitoa. Hoidon tavoitteena on palauttaa vammaa edeltänyt toimintakyky. Osittainen repeämä paranee usein kuntouttavalla hoidolla.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Akillesjänteen repeämä syntyy tyypillisesti äkillisessä ponnistuksessa. Jänteen katketessa voi joskus kuulua selvä paukahdus tai napsahdus ja akillesjänteen kohdalla nilkan takaosassa voi tuntua pelkkä kuoppa. Repeämä aiheuttaa yleensä kovan kivun, joka kuitenkin hellittää nopeasti. Akillesjänteen katkettua jalkaterän ojennus ei onnistu eikä jalalla pysty nousemaan varpaille.

Erotuksena repeämävammasta akillesjänteen tulehdus on rasitusvamma, jossa kipu tuntuu liikkuessa ja pohjelihasta venytellessä. Akillesjänteessä tuntuu molemmin puolin arkuutta ja jänteen seutu voi olla turvoksissa. Tulehdustilan itsehoito on kipua aiheuttavan liikunnan korvaaminen esim. uinnilla tai vesijuoksulla sekä tavallisen tulehduskipulääkkeen käyttäminen normaalein annostusohjein.

Lisää tietoa aiheesta:

Tutustu tarvittaessa myös näihin Päivystyshelpin toimintaohjeisiin:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2