Päivystyshelppi

Hampaan irtoaminen

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • hampaasi on irronnut

Ota yhteyttä heti hammaslääkäripäivystykseen.

Hampaan irtoamisen vuoksi on hyvä hakeutua hammaslääkäripäivystykseen tai hammaslääkärin vastaanotolle, etenkin, jos verenvuoto suusta ei tyrehdy itsekseen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa päivystykselliseen terveysneuvontaanAvautuu uuteen ikkunaan.

Vammakohtaa voi painaa kylmällä. Kipulääkkeen ottaminen on suositeltavaa. Irronnut hammas kannattaa ottaa talteen ja säilyttää sitä matkalla maidossa, vedessä tai suussa kielen alla. Myös murtuneet hammaspalat tulee kuljettaa kosteina vastaanotolle. Hampaan kuljettaminen kuivana kankaaseen tai paperiin käärittynä voi vaikeuttaa hampaan paikoilleen laittamista.

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • verenvuoto suusta on niin runsasta, että yleistilasi heikkenee, sinulla on hengitysvaikeuksia tai tajunnantasosi laskee

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Hammaslääkäri asettaa paikoiltaan siirtyneen tai irronneen hampaan paikoilleen ja purentaan sopivaksi. Hammas kiskotetaan kiinni viereisiin hampaisiin 2–3 viikon ajaksi, jonka aikana hammas ehtii kiinnittyä uudelleen hammaskuoppaan.

Hoidon alkaessa annetaan antibioottikuuri alueen tulehduksen ehkäisemiseksi.

Kun paikoiltaan siirtynyt tai irronnut hammas on kiinnitetty paikoilleen, potilaan tulee huolehtia hyvästä suuhygieniasta ja huuhdella suutaan antiseptisellä suuhuuhteella 5–7 päivän ajan. Tarvittaessa voi ottaa kipulääkkeitä ohjeiden mukaan.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2