Päivystyshelppi

Alkuraskauden verenvuoto

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • sinulla on alkuraskauden verenvuotoa

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan 1-3 vuorokauden kuluessa.

Niukan ja kivuttoman alkuraskauden verenvuodon vuoksi on hyvä olla yhteydessä omaan neuvolaan parin päivän sisällä oireen alkamisesta. Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti. Raskauteen liittyvissä ongelmissa voit aina kysyä tarkempia neuvoja soittamalla oman alueesi äitiysneuvolaan.

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • verenvuotosi on erityisen runsasta tai kivut ovat voimakkaat
  • Runsaasta verenvuodosta kärsinyt nainen pyörtyy

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Yksittäisen keskenmenon syytä ei tiedetä mutta yleisesti tiedetään, että yli puolessa keskenmenotapauksista syynä on ollut sikiön kromosomipoikkeavuus. Keskenmenon riskiä lisäävät kohdun rakennepoikkeavuudet, hormonaaliset syyt, tulehdukset, huonossa tasapainossa olevat perussairaudet kuten diabetes, äidin ikä, tupakointi ja ylipaino.

Tavallisin keskenmenon oire on verenvuoto ja kramppimaiset alavatsakivut. Niukka verenvuoto raskauden alkuvaiheessa ei aina johda raskauden keskeytymiseen.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2