Päivystyshelppi

Alaraajaturvotus

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • sinulla on alaraajaturvotusta
Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan 1-3 vuorokauden kuluessa.

Alaraajojen laskimoiden vajaatoiminnasta johtuvaa turvotusta voi ehkäistä vähentämällä ylipainoa ja lepuuttamalla jalkoja vaaka- tai lievässä kohoasennossa. Tarvittaessa turvotuksen ehkäisyyn ja hoitoon voi myös käyttää tukisukkia. Alaraajojen turvotuksen ehkäisyssä ja hoidossa on tärkeää huolehtia verenkierron vilkastuttamisesta ja lihasten toiminnasta esimerkiksi liikunnan ja voimistelun avulla. Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • alaraajaturvotukseen liittyy äkillistä rintakipua tai hengenahdistusta
  • alaraajaturvotus on aiheutunut vammasta etkä pääse ylös tai pysty liikkumaan omin avuin
  • alaraaja turvotukseen liittyy äkillistä kipua ja raaja on kylmä, voimaton ja tunnoton

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Alaraajaturvotusta aiheuttaa tavallisesti laskimoiden vajaatoiminta, joka syntyy, kun veren paluu alaraajoista laskimoita pitkin hidastuu ja laskimopaineen noustessa nestettä tihkuu hiussuonista kudoksiin. Laskimoiden vajaatoiminnasta johtuva turvotus vähenee yleensä yön aikana makuulla ollessa.

Terveille ihmisille lievää alaraajaturvotusta voi syntyä pitkään kestäneen seisomisen tai istumisen seurauksena sekä kireän vaatetuksen aiheuttaman paineen takia. Ylipainoisilla turvotusta kehittyy tavallista helpommin.

Alaraajan turvotus voi johtua laskimon tukkeutumisesta verihyytymällä. Tyypillisiä laskimotukokseen viittaavia oireita ovat turvotus, leposärky ja arkuus sekä kävellessä tuntuva kipu.

Sydämen vajaatoiminnassa sydämen pumppauskyky heikkenee ja tämä voi aiheuttaa laskimopaineen kohoamista, jolloin tyypillisenä oireena ovat turvotukset etenkin nilkoissa ja säärissä.

Erilaiset paikalliset tulehdukset voivat aiheuttaa alaraajojen turvotusta, jolloin oireena on yleensä myös punoitusta ja kuumotusta sekä mahdollista ihottumaa.

Alaraajaturvotuksen syynä voi olla myös äkillinen vamma tai liiallinen rasitus.

Kuukautisten ja raskauden aikana esiintyvän alaraajojen turvotuksen taustalla on yleensä hormonaalisia tekijöitä.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2