Alaraajaheikkous
Alaraajaheikkoutta voi olla vain yhdessä jalassa tai molemmissa jaloissa yhtä aikaa. Oireina on usein lihasheikkoutta, puutumista, kipua, kömpelyyttä tai jalat voivat tuntua rasituksen jälkeen väsyneiltä. Alaraajaheikkous voi edetä hitaasti tai alkaa äkillisesti. Äkillinen alaraajaheikkous vaatii aina yhteydenottoa terveydenhuollon ammattilaiseen.
Toimi näin eri tilanteissa
Hoida kotona, jos:
Rasituksesta johtuvaa jalkojen väsymistä voi hoitaa itse lepäämällä, jalan kohoasennolla, kylmä- tai lämpöhauteilla ja itselle sopivilla apteekista ilman reseptiä saatavilla kipulääkkeillä. Apteekin henkilökunta auttaa tarvittaessa oikean tuotteen valinnassa.
Hakeudu hoitoon, jos:
Ota yhteyttä oman terveysasemasi kiirevastaanotolle tai jos terveysasemasi on kiinni, Päivystysapu 116117 palveluun, jos
alaraajaheikkous on alkanut äkillisesti
alaraajaheikkouteen liittyy selkäkipua
Yhteydenotto muissa tapauksissa
Muissa tapauksissa voit odottaa oman terveysaseman avautumista ennen yhteydenottoa
Hätätapaus - soita 112, jos:
Soita hätänumeroon 112 jos,
äkillisen alaraajaheikkouden lisäksi oireina on äkillinen suupielen roikkuminen, toisen käden voimattomuus tai tunnottomuus, puheen puuromaisuus tai sanojen löytämisen/ymmärtämisen vaikeus, näköhäiriöt tai huimaus/tasapainohäiriö ja kävelyvaikeus
alaraajaheikkouden lisäksi oireena tajunnantason häiriöitä, äkillistä kovaa päänsärkyä tai rintakipua
jalka tai molemmat jalat pettävät alta, eikä kävely onnistu normaalisti
Hyödyllistä tietoa aiheesta
Jäikö jokin asia mietityttämään?
Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.
SOITA 116117Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi116117.fi
voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: