Päivystyshelppi

Venähdys tai nyrjähdys

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

  • raajasi on venähtänyt tai nyrjähtänyt

Venähdystä tai nyrjähdystä voi yleensä alkuun hoitaa ja seurata kotona. Ellei oireet helpota itsehoidolla parissa päivässä, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Venähdyksen tai nyrjähdyksen vuoksi ei tarvitse hakeutua päivystykseen. Oireiden jatkuessa hoidon tarpeen arvio tehdään uudelleen. Henkilökohtaisen arvion saadaksesi voit olla ensisijaisesti yhteydessä omaan terveyskeskukseen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa päivystykselliseen terveysneuvontaan.Avautuu uuteen ikkunaan

Ensiavussa tärkeintä on kylmä, kohoasento ja lepo. Venähdysten hoitona on lisäksi lievästi vamma-aluetta puristava side.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti. 

Apteekeista saat asiantuntevaa apua ja vinkkejä itsehoitoon.

Lähin apteekkiAvautuu uuteen ikkunaan

Hakeudu hoitoon, jos:

  • vammaan liittyy huomattava turvotus tai kipu alaraajaan varatessa

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan vuorokauden kuluessa.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Vaurion vakavuus ja laajuus riippuu vamman voimakkuudesta. Jos nivelsiteessä on selvä vaurio, alueelle tulee myös turvotusta ja verenpurkaumaa. Jos kipu on kova ja esim. raajalle astuminen tai yläraajan nostaminen ei onnistu, voi kyseessä olla murtuma.

Venähdysten ensiapuna on kylmähoito erityisillä kylmäpakkauksilla tai jää- tai pakastepusseilla. Kylmähoito on sitä tehokkaampaa, mitä nopeammin se aloitetaan. Jääpussia tai kylmäpakkauksia pidetään vamman kohdalla 15–20 minuuttia kerrallaan, tarvittaessa 1–2 tunnin välein useita kertoja päivässä. Ihon paleltumia tulee varoa kylmäpusseja käytettäessä. Lihasvamman ensiapu on samanlainen kuin venähdysten: kylmä, lievä puristus ja kohoasento. Vähäiset lihasvammat paranevat hyvin, ja niiden kuntouttaminen venyttämällä aloitetaan kivun sallimissa rajoissa jo parin päivän kuluttua vammasta.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2