Päivystyshelppi

Putoaminen

Tilanne voi vaatia välitöntä yhteydenottoa

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • olet loukannut itseäsi putoamisen yhteydessä

Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.

Jos putoaminen on tapahtunut alle oman pituuden korkeudelta, esimerkiksi tuolilta, putoamisen aiheuttamat pienet kolaukset ja pinnalliset, pienet haavat voi hoitaa kotona.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen uudelleen.

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • epäillään korkealta putoamista, vaikka ulospäin näkyviä vammoja ei olisikaan
  • putoaminen on aiheutunut sairauskohtauksesta tai sähköiskusta
  • putoamisen jälkeen henkilö on sekava tai ei herää
  • henkilö ei pysty putoamisen jälkeen liikkumaan omin avuin

Korkealta putoaminen on aina vakava ja kiireellinen tilanne, joka vaatii välitöntä sairaalahoitoa. Korkealta pudotessa voi syntyä sisäisiä verenvuotoja ja muita vakavia vammoja, vaikkei vammoja näkyisi ulospäin. Joissain tapauksissa myös matalalta putoamisessa voi syntyä vakavia vammoja, niinpä epäselvissä putoamisissa on aina hyvä soittaa hätänumeroon 112.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Putoaminen voi aiheuttaa iskun kovuudesta ja osumapaikasta riippuen erilaisia vaurioita kudoksiin. Putoamisessa iskun voima voi kohdistua muuallekin kuin iskukohtaan. Niinpä esimerkiksi putoaminen istualleen voi tuntua kipuna häntäluun lisäksi niskassa. Joskus putoaminen jaloilleen voi aiheuttaa jopa selän nikaman murtuman.

Reisiluun varren, reisiluun kaulan tai lonkan murtuma johtuvat yleensä korkealta putoamisesta. Silloin sisäinen verenvuoto voi olla huomattavaa, vaikka ulospäin näkyviä vammoja ei juuri olisikaan.

Putoaminen jäykästi suoraan jaloilleen voi aiheuttaa nilkkanivelen seudun murtuman ja kantapäille putoaminen murtuman kantaluussa.

Joskus putoamisiin saattaa liittyä myös pään vamma. Pään vammat ovat seurausta päähän osuneesta iskusta, joka voi aiheuttaa pehmytkudosvaurioita, pään luiden murtumia ja mahdollisesti luiden ympäröimien kudosten (aivot, sisäkorva, silmät) vaurioita.

Putoaminen voi aiheuttaa myös mitä tahansa muita pienempiä murtumia, venähdyksiä tai sijoiltaanmenoja, lihas- ja jännevammoja sekä haavoja ympäri kehoa.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2