Päivystyshelppi

Selän venähdys

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • olet venäyttänyt selkääsi

Ota yhtyettä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan 1-3 vuorokauden kuluessa.

Oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen tulee olla heti yhteydessä, jos

  • kipuun liittyy virtsaamisvaikeutta, ulosteen pidätyskyvyn heikentymistä tai alapään tunnottomuutta

Suurimmassa osassa selkäkipuja normaalista liikkumisesta ja kevyestä liikunnasta (esimerkiksi kävely) kivun rajoissa voi olla apua, vuodelepo ei nopeuta paranemista. Lievään selkäkipuun riittää yleensä ilman reseptiä apteekista saatava parasetamoli. Kohtalaiseen tai voimakkaaseen kipuun voi auttaa ilman reseptiä saatava tulehduskipulääke. Kipulääke edesauttaa lihasjännityksen laukeamista, mikä vuorostaan edelleen vähentää kipua. Apteekin henkilökunta auttaa oikean tuotteen valinnassa.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Voit arvioida oireitasi myös Omaolo-palvelun oirearvion avulla.

Siirry Omaolo-palveluunAvautuu uuteen ikkunaan

Hätätilanteessa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Selän venähdyksessä on yleensä kyseessä nikamien välisten pienten nivelten antama kipusignaali, joka laukaisee selkärankaa tukevien lihasten kouristuksen. Silloin selkään ei ole tullut varsinaisesti vauriota, vaan kipu tulee pääasiassa jännittyneistä lihaksista, jotka suojelevat selkää enemmiltä liikkeiltä.

Yleisiä selän venähdyksen aiheuttajia ovat erilaiset liikunta- ja urheilusuoritukset, raskas ja hankala-asentoinen työ tai liukastuminen. Selän venähdykselle saattaa usein altistaa kylmä tai veto. Selän venähdyksen aiheuttama lihaskouristus menee ohi yleensä parissa päivässä, mutta voi joskus kestää parikin viikkoa.

Selän venähdys voi olla ns. noidannuoli, joka tarkoittaa äkillistä alaselkäkipua yleensä lannerangan tai ristiluun kohdalla. Kipuun ei kuitenkaan liity hermopuristusoireita (pistelyä, puutumista tai säteilykipua alaraajaan). Tällainen selkäkipu on yleensä lyhytaikainen (muutamia päiviä) ja paranee hyvin.

Selän vammat

Yleisimpiä selkäkipuja aiheuttavia vammoja ovat selän venähdykset ja selkärangan murtumat. Suoraan selkään osuva voimakas isku (putoamisen, liikenneonnettomuuden tai kaatuvan puun aiheuttamana) voi aiheuttaa murtuman, jossa selkäytimen vaurioituminen on mahdollista joko nikamien siirtymisen tai selkäydinkanavan puristumisen seurauksena.

Selkärangan puristusmurtuma syntyy äkillisen iskun vaikuttaessa selkärangan suuntaisesti, jolloin nikama yleensä painuu osittain kasaan, mistä seuraa kova kipu kasaan painuneen nikaman kohdalla. Samalla selkäydin voi puristua, joka voi aiheuttaa tunto- ja toimintahäiriöitä vammakohdan alapuolella. Puristusmurtumat ovat melko yleisiä vanhoilla ihmisillä osteoporoosiin liittyen. Ne voivat syntyä hyvinkin pieneltä tuntuvan iskun seurauksena, esimerkiksi tuolilta istualleen pudotessa.

Lue lisää aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2