Yskä
Yskä ei ole itsenäinen sairaus vaan oire jostakin sairaudesta. Koska yskä on ylähengitystietulehduksen eli flunssan yleinen oire, sitä esiintyy melkein jokaisella vuosittain. Flunssayskä paranee yleensä viikossa parissa mutta voi kestää myös pidempään. Jos yskä vaivaa pidempään kuin 4–8 viikkoa, puhutaan pitkittyneestä yskästä.
Epäiletkö koronavirustartuntaa?
Koronaviruksen aiheuttama tauti on äkillinen hengitystietulehdus. Oireet ovat flunssan kaltaisia. Pelkkien oireiden perusteella on mahdotonta sanoa, onko kyseessä koronaviruksen vai jonkin muun flunssaviruksen aiheuttama tauti. Tartunnan todennäköisyyttä voit arvioida Koronabotin tai Omaolon koronavirustaudin oirearvion avulla.
- Koronabotti (Hus.fi)Avautuu uuteen ikkunaan
- Omaolon koronavirustaudin oirearvio (Omaolo.fi)Avautuu uuteen ikkunaan
Lisätietoa koronaviruksesta löydät Terveyskylän Infektiotalon Koronavirus (Covid-19) -osiosta.
Toimi näin eri tilanteissa
Hoida kotona, jos:
- sinulla on yskää
Yskää voi yleensä alkuun hoitaa ja seurata kotona. Oireen jatkuessa pitkään itsehoidosta huolimatta, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.
Yskän vuoksi ei tarvitse hakeutua päivystykseen. Oireiden jatkuessa hoidon tarpeen arvio tehdään uudelleen. Henkilökohtaisen arvion saadaksesi voit olla yhteydessä ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa päivystykselliseen terveysneuvontaan.Avautuu uuteen ikkunaan
Yskän hoito määräytyy aina ensisijaisesti syyn mukaan. Mikäli oireet pitkittyvät, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.
Yskän itsehoito-ohjeAvautuu uuteen ikkunaan
Voit arvioida oireitasi myös Omaolo-palvelun oirearvion avulla.
Siirry Omaolo-palveluunAvautuu uuteen ikkunaan
Apteekeista saat asiantuntevaa apua ja vinkkejä yskän itsehoitoon.
Hakeudu hoitoon, jos:
- lyhytkestoiseen yskään liittyy pitkäkestoista kuumetta, kellertäviä ysköksiä tai veriysköksiä
- yskä pitkittyy
Hätätapaus - soita 112, jos:
- äkillisesti alkanut yskä johtuu hengitysteihin tai nieluun joutuneesta vierasesineestä
Etsitko lisää tietoa vaivasta?
Silloin kun yskä ”jää päälle” flunssan tai keuhkoputkitulehduksen jälkeen, syynä on usein jokin virustulehduksen jälkitauti. Niistä tavallisin on poskionteloiden tulehdus, joka ylläpitää yskää. Toinen mahdollisuus on astma, joka usein alkaa infektion jälkeen pitkään jatkuvalla yskällä.
Jos pitkittynyt yskä on alkanut ilman edeltäviä flunssan oireita, syynä on usein jokin muu keuhkosairaus. Hyvin monenlaiset keuhkosairaudet aiheuttavat yskää. Jatkuvaa yskää voi esiintyä myös joissakin sydäntaudeissa.
Melko yleinen pitkittyneen yskän syy on refluksitauti, jossa yöaikaan hapanta mahan sisältöä voi nousta nieluun ja päästä sieltä keuhkoputkiin. Joidenkin lääkeaineiden haittavaikutuksena voi olla myös yskä.
Lisää tietoa aiheesta:
Etkö ole varma mitä tehdä?
SOITA 116117Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi116117.fi
voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: