Päivystyshelppi

Yskä

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

  • sinulla on yskää

Yskää voi yleensä alkuun hoitaa ja seurata kotona. Oireen jatkuessa pitkään itsehoidosta huolimatta, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Yskän vuoksi ei tarvitse hakeutua päivystykseen. Oireiden jatkuessa hoidon tarpeen arvio tehdään uudelleen. Henkilökohtaisen arvion saadaksesi voit olla yhteydessä ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa päivystykselliseen terveysneuvontaan.Avautuu uuteen ikkunaan

Yskän hoito määräytyy aina ensisijaisesti syyn mukaan. Mikäli oireet pitkittyvät, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Yskän itsehoito-ohjeAvautuu uuteen ikkunaan

Voit arvioida oireitasi myös Omaolo-palvelun oirearvion avulla.

Siirry Omaolo-palveluunAvautuu uuteen ikkunaan

Apteekeista saat asiantuntevaa apua ja vinkkejä yskän itsehoitoon.

Lähin apteekkiAvautuu uuteen ikkunaan

Hakeudu hoitoon, jos:

  • lyhytkestoiseen yskään liittyy pitkäkestoista kuumetta, kellertäviä ysköksiä tai veriysköksiä
  • yskä pitkittyy
Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan 1-3 vuorokauden kuluessa.

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • äkillisesti alkanut yskä johtuu hengitysteihin tai nieluun joutuneesta vierasesineestä

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Silloin kun yskä ”jää päälle” flunssan tai keuhkoputkitulehduksen jälkeen, syynä on usein jokin virustulehduksen jälkitauti. Niistä tavallisin on poskionteloiden tulehdus, joka ylläpitää yskää. Toinen mahdollisuus on astma, joka usein alkaa infektion jälkeen pitkään jatkuvalla yskällä.

Jos pitkittynyt yskä on alkanut ilman edeltäviä flunssan oireita, syynä on usein jokin muu keuhkosairaus. Hyvin monenlaiset keuhkosairaudet aiheuttavat yskää. Jatkuvaa yskää voi esiintyä myös joissakin sydäntaudeissa.

Melko yleinen pitkittyneen yskän syy on refluksitauti, jossa yöaikaan hapanta mahan sisältöä voi nousta nieluun ja päästä sieltä keuhkoputkiin. Joidenkin lääkeaineiden haittavaikutuksena voi olla myös yskä.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2