Päivystyshelppi

Verta virtsassa naisella

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • virtsassa on verta

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan 1-3 vuorokauden kuluessa.

Oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen tulee olla heti yhteydessä, jos

  • virtsassa on runsaasti verta tai hyytymiä
  • virtsaaminen ei onnistu lainkaan

virtsarakon äkillinen tulehdus on yleisin syy verivirtsaisuudelle. Virtsan joukkoon voi joutua verta myös muualta kuin virtsateistä kuukautisten yhteydessä tai sukupuolielinten vaurion seurauksena.

Myös veren hyytymistä estävät lääkkeet (erityisesti varfariini), solunsalpaajahoito tai verenvuototauti voi olla syynä siihen, että virtsaan ilmaantuu verta hyvin mitättömästäkin syystä.

Mikäli verivirtsaisuus jatkuu, pahenee tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Voit arvioida oireitasi myös Omaolo-palvelun oirearvion avulla.

Siirry Omaolo-palveluunAvautuu uuteen ikkunaan

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Veri voi joutua virtsan joukkoon munuaisista, munuaisesta rakkoon johtavasta virtsanjohtimesta, rakosta tai rakosta ulos johtavasta virtsaputkesta. Silmin havaittavia määriä verta virtsaan voi tulla munuaisiin tai virtsateihin kohdistuneen vamman seurauksena tai tulehduksesta johtuen.

Punasoluja voi ilmaantua ohimenevästi virtsaan myös esimerkiksi rankan ruumiillisen harjoittelun jälkeen. Virtsa voi olla punaista ilman, että kyseessä on veri, esimerkiksi punajuuren ja joidenkin lääkeaineiden (nitrofurantoiini, rifampisiini) käytön jälkeen.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2