Päivystyshelppi

Tihentynyt virtsaamisen tarve naisella

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • virtsaamisen tarve on tihentynyttä
  • virtsassa on verta
  • virtsaamiseen liittyy kipu- tai kirvelyoireita

Ota yhtyettä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan 1-3 vuorokauden kuluessa.

Tiheävirtsaisuudesta, joka vaivaa yli kahdeksan kertaa vuorokaudessa tai pari kertaa yössä, on syytä käydä keskustelemassa terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Pelkkä haastattelu ja tutkimus vastaanotolla riittävät usein syyn selvittämiseksi, mutta lisäksi voidaan tarvita laboratoriokokeita, ja joissain tapauksissa rakon toiminnan tutkimista.

Jos tiheävirtsaisuuteen liittyy kipu- tai kirvelyoireita tai veren esiintymistä virtsassa, voi kyseessä olla hoitoa vaativa virtsatieinfektio.

Yliaktiivista rakkoa, johon ei liity muita sairauksia, voidaan rakon harjoittamisen ohella hoitaa rakon hermotukseen vaikuttavilla lääkkeillä. Jos muut sairaudet on poissuljettu, herkästi virtsaamisen tarpeesta ilmaisevaa rakkoa voi harjoittaa pidentämällä tietoisesti virtsaamisvälejä. Lisäksi tulee välttää virtsaneritystä lisääviä kahvia, teetä ja alkoholijuomia.

Mikäli oireet pitkittyvät, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti. 

Voit arvioida oireitasi myös Omaolo-palvelun oirearvion avulla.

Siirry Omaolo-palveluunAvautuu uuteen ikkunaan

Katso tarvittaessa toimintaohje: Virtsaamiskipu naisella

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Tiheävirtsaisuuden syynä voi olla virtsan lisääntynyt tuotto munuaisista, virtsarakon pienuus tai rakon lisääntynyt herkkyys ilmaista pienikin virtsamäärä virtsaamisen tarpeena.

Luonnollisin syy lisääntyneeseen virtsan tuottoon on normaalia tarvetta runsaampi nesteiden nauttiminen. Juomien sisältämät aineet voivat myös lisätä munuaisten poistamaa nestemäärää. Näin vaikuttavat esimerkiksi alkoholi ja kofeiini. Myös monet lääkeaineet voivat lisätä virtsan eritystä. Lisääntyneen virtsan määrän syynä voi myös olla munuaisten vika. Samoin hoitamattoman diabeteksen oireena voi esiintyä runsasvirtsaisuutta. Äkillisesti alkaneen runsaan virtsanerityksen syynä voivat olla myös tulehdukselliset syyt esim. rakkotulehdus tai sukupuolitauti.

Tavallisimpia syitä äkisti alkaneeseen tihentyneeseen virtsaamistarpeeseen on äkillinen rakkotulehdus. Tällöin virtsamäärät ovat normaaleja, mutta tulehtunut rakko ilmoittaa virtsaamistarpeesta normaalia herkemmin. Muita tulehduksellisia syitä voivat olla sukupuolitaudit klamydia ja tippuri.

Virtsaamisen tarvetta voi esiintyä myös psyykkisen jännityksen vuoksi tai muuten rakon lisääntyneenä herkkyytenä, jolloin puhutaan yliaktiivisesta rakosta. Yliaktiivinen rakko on oireyhtymä, jonka avainoireet ovat virtsaamisen pakko-oire eli äkillinen voimakas virtsaamisen tarve ja siihen liittyvä pakkovirtsankarkailu. Tällainen oireisto ilman varsinaista virtsarakon sairautta saattaa vaivata jopa kuudesosaa naisista.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2