Päivystyshelppi

Korvakipu

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

  • sinulla on korvakipua.

Korvakipua voi yleensä alkuun hoitaa ja seurata kotona. Ellei oireet helpotu itsehoidolla muutamassa päivässä, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Korvakivun vuoksi ei tarvitse hakeutua päivystykseen. Oireiden jatkuessa tai pahentuessa hoidon tarpeen arvio tehdään uudelleen. Henkilökohtaisen arvion saadaksesi voit olla yhteydessä ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa päivystykselliseen terveysneuvontaan.Avautuu uuteen ikkunaan

Korvakivun kotihoito-ohjeAvautuu uuteen ikkunaan

Voit arvioida oireitasi myös Omaolo-palvelun oirearvion avulla.

Siirry Omaolo-palveluunAvautuu uuteen ikkunaan

Apteekeista saat asiantuntevaa apua ja vinkkejä korvakivun itsehoitoon.

Lähin apteekkiAvautuu uuteen ikkunaan

Hakeudu hoitoon, jos:

  • korvan kipu ei mene ohi riittävällä, ohjeenmukaisella kipulääkityksellä 1-2 vuorokaudessa
  • kipuun liittyy kuumetta tai huimausta
  • korvalehti tai korvan seutu punoittaa
  • korva vuotaa eritettä tai verta

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan 1-3 vuorokauden kuluessa.

Korvakivun syy selviää usein korvan, nielun ja nenän tutkimisella. Verenvuoto korvasta, sikäli kuin se ei johdu kevyestä korvakäytävän raapaisusta, on syytä tutkia. Hoito riippuu kivun tai vuodon syystä. Pelkän korvakäytävän tulehdus on yleensä hoidettavissa paikallishoidolla antibioottia sisältävillä korvatipoilla.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Leukanivelen, nielun tai niskan vaivat voivat usein aiheuttaa korvaan säteilevän kivun. Ohimenevästi kipua voi aiheutua esimerkiksi kylmästä, jolloin kipu menee ohi lämpimään tultaessa. Äkilliset paineenvaihtelut voivat aiheuttaa ohimenevää kipua, ja jos tärykalvo vaurioituu, kipu voi kestää pidempäänkin.

Korvakivun syynä voivat olla myös vaivat muualla kuin korvassa, esimerkiksi purentaelimissä, korvasylkirauhasessa, kieli-kitahermossa, nielussa tai niskassa.

Korvaa ei tulisi koskaan kaivaa pumpulitikulla tai muullakaan korvakäytävän suuaukkoa pidemmälle yltävällä välineellä, jotta ei aiheutettaisi lisää kipua ja mahdollisesti tulehdusta.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2