Päivystyshelppi

Äkillinen muistinmenetys

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • olet menettänyt äkillisesti muistisi

Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.

Varsinaista hoitoa ei ole tarjolla, mutta tila parantuu kokonaan itsestään viimeistään vuorokauden sisällä. Tavallisesti potilaita seurataan tämä aika sairaalassa, usein päivystysalueella, kunnes muistihäiriö väistyy. Kuluneen vuorokauden tapahtumat jäävät kohtauksen väistyttyä pysyvästi pimentoon. TGA ei normaalisti uusi eikä myöskään ole riskitekijä esimerkiksi aivoverenkiertohäiriöille.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen uudelleen.

Hätätilanteessa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

TGA alkaa äkillisesti ja tärkein oire on kyvyttömyys muodostaa uusia muistikuvia. Siksi potilaat kyselevät toistuvasti samoja asioita, usein saman päivän tapahtumista. samalla kun muut kognitiiviset toiminnot ja tajunnantaso säilyvät normaaleina.

Taudin toteaminen perustuu ainoastaan kliiniseen arvioon, verikokeet ja röntgentutkimukset jäävät kaikki normaaleiksi. TGA:n tunnistaminen on kuitenkin tavallisesti helppoa, mikään muu neurologinen sairaus ei aiheuta juuri samanlaista oirekuvaa. Jos oirekuvassa tai kliinisessä tutkimuksessa on jotain poikkeavaa, tehdään tarpeellisia lisätutkimuksia.

Lue lisää aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2