Niskan ja hartioiden kipu
Tavallisin niskan ja hartioiden alueen kipua aiheuttava syy on niskan ja hartioiden alueen lihasperäinen jännitys, joka voi olla seurausta ruumiillisesta tai henkisestä rasituksesta. Erityisesti hankalat asennot työssä tai harrastuksissa aiheuttavat lihasjännitystä. Niskan alueen kipu liittyy myös onnettomuuksiin ja erityisesti kolareihin, jolloin niska voi retkahtaa. Muita kivun syitä voivat olla kaularanka tai hermostoperäiset vaivat. Kivun säteily käsiin ja sormien puutuminen voi olla merkkinä siitä, että hermojuuret ovat puristuksessa. Ylipaino ja tupakointi lisäävät niskakipujen riskiä.
Toimi näin eri tilanteissa
Hoida kotona, jos:
Lihasperäistä niskan ja hartioiden alueen kipua voi hoitaa itse liikunnalla, kiinnittämällä huomiota työskentelyasentoihin ja apteekista ilman reseptiä saatavilla särkylääkkeillä. Apteekkihenkilökunta auttaa oikean tuotteen valinnassa.
Hakeudu hoitoon, jos:
Ota yhteyttä oman terveysasemasi kiirevastaanotolle tai jos terveysasemasi on kiinni, Päivystysapu 116117 palveluun, jos
niskan kipu on seurausta vammasta
äkillisesti alkaneisiin oireisiin liittyy säteilyoireita yläraajoihin
kipu on sietämätöntä ja se on alkanut nopeasti
niskakipu johtuu retkahdusvammasta
Yhteydenotto muissa tapauksissa:
Muissa tapauksissa voit odottaa oman terveysaseman avautumista ennen yhteydenottoa.
Hätätapaus - soita 112, jos:
Soita hätänumeroon 112, jos
äkilliseen niskakipuun liittyy oksentelua tai voimakasta päänsärkyä
niskakipu johtuu retkahdusvammasta
niskakipuun liittyy halvausoireita tai muita neurologisia oireita, kuten suupielen roikkumista, puheentuoton häiriötä tai puutumisia
Hyödyllistä tietoa aiheesta
- Niskakuntoutujan opas (Kuntoutumistalo)
- Niskakipu (terveyskirjasto.fi)
- Kaularangan sairaudet (terveyskirjasto.fi)
Tutustu tarvittaessa näihin Päivystyshelpin ohjeisiin
Jäikö jokin asia mietityttämään?
Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.
SOITA 116117Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi116117.fi
voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: