Päivystyshelppi

Yläraajan kipu

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

  • sinulla on yläraajan kipua

Yläraajan kipua voi yleensä alkuun hoitaa ja seurata kotona. Ellei oireet helpotu itsehoidolla parissa päivässä, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Pelkän yläraajan kivun vuoksi ei tarvitse hakeutua päivystykseen. Oireiden pitkittyessä hoidon tarpeen arvio tehdään uudelleen. Henkilökohtaisen arvion saadaksesi voit olla yhteydessä ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa päivystykselliseen terveysneuvontaan.Avautuu uuteen ikkunaan

Jos yläraaja on kipeytynyt selkeästi vamman tai rasituksen seurauksena voi kipua lievittää alkuun levolla, kohoasennolla ja kylmähauteella (esimerkiksi kylmäpussi käärittynä pyyheliinaan). Kipuun voi ottaa apteekista ilman reseptiä saatavaa kipulääkettä. Apteekkihenkilökunta opastaa oikean tuotteen valinnassa.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Apteekeista saat asiantuntevaa apua ja vinkkejä itsehoitoon.

Lähin apteekkiAvautuu uuteen ikkunaan

Hakeudu hoitoon, jos:

  • yläraajaa ei pysty kivun vuoksi käyttämään normaalisti
  • kipualueella esiintyy punoitusta, kuumotusta tai turvotusta

Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • yläraajan kipuun liittyy rintakipua tai hengenahdistusta
  • oireisiin liittyy halvausoireita, äkillistä voimattomuutta tai tunnottomuutta
  • raajassa on vamman seurauksena virheasento tai avomurtuma (haavasta näkyy luu)

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Yläraajojen tehtävä monenlaisten työ- ja harrastustoimien välineenä saavat raajat kipeytymään erityisesti vammojen ja rasitustilojen vuoksi. Yläraajojen alueen kipuja aiheuttavia tulehduksia ovat yleisimmin erilaiset jänne- ja jännetuppitulehdukset, ihon tulehdukset, limapussin tulehdukset ja nivelten tulehdukset.

Jänteen ja jännetupen tulehdus liittyy yleensä kovaan rasitukseen, joka voi olla pitkään jatkunut yksitoikkoinen liike tai äkillisempi venytys, jonka aiheuttama vaurio johtaa ärsytystilaan. Jännetulehdus esiintyy yleensä kohdassa, jossa jänne kiinnittyy luuhun aiheuttaen kiinnityskohdassa kipua.

Yläraajan ihon tulehdukset aiheuttavat joskus kovaakin kipua. Tällaisia voivat olla esimerkiksi ruusu, vyöruusu, selluliitti, märkärupi tai kynsivallin tulehdus.

Limapussit (bursat) ovat nesteen täyttämiä pusseja, jotka vähentävät lihasten, jänteiden tai luiden välistä hankausta ja tasaavat rasitusta. Liiallinen rasitus sekä toistuvat pienet iskut tai revähdykset voivat kuitenkin saada limapussit ärtymään ja tulehtumaan. Myös reumaattiset tulehdukset herkistävät limapussin tulehduksille. Tyypillisiä limapussin tulehduksen sijaintipaikkoja yläraajoissa ovat olkanivel, kyynärpää ja olkapää.

Erilaiset hermopinteet ja hermosairaudet voivat aiheuttaa kiputiloja myös yläraajoihin. Lihaksista johtuvat kiputilat saattavat johtua lihasrevähdyksistä (esimerkiksi hauislihaksessa), jolloin lihakseen syntyy vamma, jossa katkeaa lihassäikeitä. Lihasrevähdys syntyy lihaksen ollessa kuormitettuna ja jännitettynä yleensä kovan ponnistuksen yhteydessä. Myös lihakseen suoraan osunut isku voi aiheuttaa repeämän. Tyypillisesti näitä tilanteita syntyy urheilussa, työtilanteissa tai tapaturmissa. Samantapaisissa olosuhteissa voi syntyä lihaskouristus eli suonenveto. Lihaskouristuksia voi ilmaantua myös väsyneeseen lihakseen rasituksen aikana tai sen jälkeen. Lihaskouristuksen kipu yleensä hellittää rasituksen loppumisen jälkeen.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2