Päivystyshelppi

Virtsan kirvely miehellä

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

Hakeudu hoitoon, jos

  • sinulla on kirvelyn tunnetta virtsatessa

Ota yhtyettä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan vuorokauden kuluessa.

Oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen tulee olla heti yhteydessä, jos

  • virtsan kirvelyn yhteydessä esiintyvä korkeaa kuumetta ja/tai selkä- tai kylkikipua

Miehellä tilannetta selvitellään yleensä virtsanäytteestä tehtävien laboratoriotutkimuksin ennen hoitopäätöksen tekemistä. Miehen virtsarakkotulehdus hoidetaan antibiootein.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Katso tarvittaessa toimintaohje: Virtsaamiskipu miehellä

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Tärkeimmät virtsatietulehdukset ovat virtsarakkotulehdus eli kystiitti, joka on yleinen, munuaisallastulehdus eli pyelonefriitti, joka on harvinainen, ja virtsaputkitulehdus eli uretriitti, joka on melko harvinainen ja muista poiketen usein sukupuolitauti. Virtsarakkotulehdukset ovat hengitystieinfektioiden jälkeen toiseksi yleisimpiä infektioita Suomessa.

Miehillä virtsatietulehdukset yleistyvät vasta vanhalla iällä, ja silloin ne usein liittyvät eturauhasen liikakasvuun. Korkean iän saavuttaneista miehistä noin joka kuudes on sairastanut virtsatieinfektion. Nuorilla ja keski-ikäisillä miehillä virtsatieinfektio on harvinainen. Virtsarakkotulehdus syntyy tavallisesti siten, että taudinaiheuttamiskykyisiä bakteereita pääsee nousemaan omasta suolistosta, välilihasta tai nivusista virtsaputkea myöten virtsarakkoon. Vastoin yleistä uskomusta kylmettyminen ja uiminen eivät lisää virtsatietulehdusten riskiä. Virtsarakkotulehdus ei ole sukupuolitauti, eikä tulehduksen synnylle useimmiten löydy mitään selvää syytä.

Virtsarakkoinfektion tyypillisiä oireita ovat tihentynyt virtsaamistarve, kirvely virtsatessa ja alavatsan jomotus. Pahanhajuinen virtsa, epätavallinen virtsan väri ja virtsan karkailu eivät yksinään viittaa bakteerin aiheuttamaan virtsatietulehdukseen, eikä antibiootti korjaa näitä vaivoja. Joskus virtsarakkotulehduksessa virtsassa voi näkyä verta, mutta tavallista tämä ei ole.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2