Virtsaamisvaikeus
Virtsaamisvaikeus voi johtua virtsaummesta. Virtsaneritys on virtsaummen aikana normaalia eli virtsaa kertyy rakkoon, mutta sitä ei jostain syystä saada virtsatuksi ulos. Tavallisin virtsaummen aiheuttaja miehillä on eturauhasen liikakasvu. Virtsaumpea tavataan myös naisilla, mutta harvemmin. Eturauhasen lisäksi virtsaummen voi aiheuttaa esimerkiksi virtsaputken kivet, rakon tai virtsaputken vamma, hankala ummetus, hermostoperäinen syy tai jotkin lääkeaineet. Pitkään jatkuneessa virtsaummessa voi esiintyä täyttyneen rakon ylivuotona virtsan karkaamista, vaikka rakko ei tyhjenekään. Äkillinen virtsaumpi on yleensä kivulias.
Toimi näin eri tilanteissa
Hakeudu hoitoon, jos:
- sinulla on äkillisesti alkanut virtsaamisvaikeus
Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.
Hoitoa tarvitaan, jos virtsaaminen ei yrityksistä huolimatta ole onnistunut 6–8 tuntiin selvästä virtsaamistarpeesta huolimatta. Äkillisessä virtsaummessa kertatyhjennys katetrilla saattaa riittää ummen hoitamiseksi. Pitkäaikaisessa ummessa voi olla tarpeen asettaa rakkoon pysyvämpi katetri, jos rakko on venyttynyt niin, ettei pysty enää tyhjentymään. Muu hoito riippuu virtsaummen perussyystä.
Jos virtsaumpi liittyy selvästi jännittämiseen tai stressiin, voi riittää tilanteen rauhoittaminen ja virtsaaminen kiireettömissä olosuhteissa, jolloin lantion pohjan ja virtsarakon kaulan lihakset rentoutuvat ja virtsa pääsee tulemaan. Alkoholin tai lääkkeiden aiheuttaman virtsaummen laukeamiseen voi riittää odottelu, jolloin aineiden vaikutus vähenee ja virtsa pääsee tulemaan.
Mikäli oireilu jatkuu, pahenee tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen uudelleen.
Hätätilanteessa tulee soittaa hätänumeroon 112.
Etsitko lisää tietoa vaivasta?
Anatomisista syistä virtsaumpi on miehillä yli kymmenen kertaa tavallisempi kuin naisilla. Virtsan tulemisen voi estää mekaaninen syy, joista yleisin on eturauhasen liikakasvu. Harvinaisempia syitä ovat virtsaputken kivet tai rakon tai virtsaputken vamma ja kureuma. Jopa hankala ummetus voi estää myös virtsaamista.
Hermostoperäinen virtsaumpi voi olla seurausta selkäytimen vaurioitumisesta vamman tai sairauden vuoksi, tai syynä voi olla rakon hermotuksen häiriöt. Myös leikkauksen jälkitila, alkoholin tai lääkkeiden (esimerkiksi monet antihistamiinit, psyykenlääkkeet, astmalääkkeet) käyttö, jännittäminen tai stressi voi olla syynä virtsaamisen vaikeuteen. Äkillisesti kehittyneen virtsaummen syy on yleensä helposti tunnistettavissa. Pitkään jatkuneessa virtsaummessa voi esiintyä täyttyneen rakon ylivuotona virtsan karkaamista, vaikka rakko ei tyhjenekään.
Äkillinen virtsaumpi on yleensä kivulias. Vähitellen kehittyneessä virtsaummessa rakon seinämän hermot turtuvat ja virtsapakko ei ole niin sietämätön. Molemmissa tapauksissa on vaarana, että munuaiset vaurioituvat.
Lisää tietoa aiheesta:
Etkö ole varma mitä tehdä?
SOITA 116117Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi116117.fi
voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: