Päivystyshelppi

Vierasesine hengitysteissä tai nielussa

Tilanne voi vaatia välitöntä yhteydenottoa

Toimi näin eri tilanteissa

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • hengitysteihin tai nieluun on juuttunut vierasesine

Jos nielaistu vierasesine juuttuu kurkunpäähän vaikeuttaen hengitystä, se on välittömästi poistettava: taivuta ylävartaloa etukumaraan ja anna kämmenellä viisi perättäistä iskua lapojen väliin. Jos iskut eivät auta, tee viisi perättäistä ns. Heimlichin otetta.

Ensiapu ohje: Vierasesine hengitysteissä (Punainenristi.fi, PDF)Avautuu uuteen ikkunaan

Mikäli hengitysteihin, nieluun tai ruoansulatuskanavaan on joutunut nappiparisto, tulee hakeutua nopeasti terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen. Nappiparisto voi aiheuttaa vakavia syöpymiä muutamassa tunnissa.

Jos vierasesineen hengitysteihinsä tai nieluunsa saanut henkilö menee tajuttomaksi, käännä hänet kylkiasentoon hengitysteiden avoimuuden varmistamiseksi. Jos tajuttomaksi mennyt lakkaa hengittämästä tai hengitys ei ole normaalia, soita hätänumeroon 112 ja aseta puhelimesi kaiutintoiminnolle. Hätäkeskuspäivystäjä neuvoo puhelimessa, kuinka elvytetään.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Pieni vierasesine voi joutua hengitysteihin tai nieluun huomaamatta ja aiheuttaa vain vähäisiä oireita, kuten pitkittynyttä yskää.

Ruokatorveen tai mahalaukkuun joutuneen vierasesineen koko ja muoto vaikuttavat siihen, onko sitä syytä etsiä ja poistaa vai voidaanko odottaa poistumista luonnollista tietä. Jos nielaisun jälkeen ei tunnu oireita, esine on päätynyt mahalaukkuun, ja on odotettavissa, että se kulkeutuu ulosteen mukana pois yleensä parissa vuorokaudessa.

Ruokatorveen juuttunut esine aiheuttaa poltetta ja kakistelua. Ruokatorven vierasesineet voidaan poistaa tähystämällä. Suolistoon asti päässyt esine ei yleensä aiheuta oireita, mutta joskus terävä esine voi vaurioittaa suolta tai se saattaa juuttua paikoilleen aiheuttaen suolen tukkeutumisen.

Syövyttävää tai myrkyllistä ainetta erittävä esine voi aiheuttaa joko paikallisia tai yleisoireita. Esimerkki tällaisesta erityistapauksesta happamien ja emäksisien aineiden lisäksi on nappiparisto. EU:n alueella ei enää saa myydä elohopeaa sisältäviä nappiparistoja, mutta EU:n ulkopuolelta ostetusta paristosta voi erittyä elohopeaa. Muistakin nappiparistoista voi erittyä alkalisia aineita, jotka voivat aiheuttaa limakalvon syöpymän.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2