Vierasesine hengitysteissä tai nielussa
Vierasesineellä tarkoitetaan mitä tahansa esinettä, joka joutuu kehon aukkoihin esimerkiksi nieluun. Aikuisilla ja vanhuksilla yleisin hengitysteiden tai nielun vierasesine on ruoka. Vierasesineen joutuminen nieluun voi aiheuttaa yskänärsytystä ja kakomista. Hengitysliikkeet ovat voimakkaita. Jos vierasesine aiheuttaa täydellisen tukoksen hengitysteissä, ihminen ei pysty puhumaan eikä yskimään. Vierasesine on pyrittävä poistamaan välittömästi.
Toimi näin eri tilanteissa
Hätätapaus - soita 112, jos:
- hengitysteihin tai nieluun on juuttunut vierasesine
Jos nielaistu vierasesine juuttuu kurkunpäähän vaikeuttaen hengitystä, se on välittömästi poistettava: taivuta ylävartaloa etukumaraan ja anna kämmenellä viisi perättäistä iskua lapojen väliin. Jos iskut eivät auta, tee viisi perättäistä ns. Heimlichin otetta.
Ensiapu ohje: Vierasesine hengitysteissä (Punainenristi.fi, PDF)Avautuu uuteen ikkunaan
Mikäli hengitysteihin, nieluun tai ruoansulatuskanavaan on joutunut nappiparisto, tulee hakeutua nopeasti terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen. Nappiparisto voi aiheuttaa vakavia syöpymiä muutamassa tunnissa.
Jos vierasesineen hengitysteihinsä tai nieluunsa saanut henkilö menee tajuttomaksi, käännä hänet kylkiasentoon hengitysteiden avoimuuden varmistamiseksi. Jos tajuttomaksi mennyt lakkaa hengittämästä tai hengitys ei ole normaalia, soita hätänumeroon 112 ja aseta puhelimesi kaiutintoiminnolle. Hätäkeskuspäivystäjä neuvoo puhelimessa, kuinka elvytetään.
Etsitko lisää tietoa vaivasta?
Pieni vierasesine voi joutua hengitysteihin tai nieluun huomaamatta ja aiheuttaa vain vähäisiä oireita, kuten pitkittynyttä yskää.
Ruokatorveen tai mahalaukkuun joutuneen vierasesineen koko ja muoto vaikuttavat siihen, onko sitä syytä etsiä ja poistaa vai voidaanko odottaa poistumista luonnollista tietä. Jos nielaisun jälkeen ei tunnu oireita, esine on päätynyt mahalaukkuun, ja on odotettavissa, että se kulkeutuu ulosteen mukana pois yleensä parissa vuorokaudessa.
Ruokatorveen juuttunut esine aiheuttaa poltetta ja kakistelua. Ruokatorven vierasesineet voidaan poistaa tähystämällä. Suolistoon asti päässyt esine ei yleensä aiheuta oireita, mutta joskus terävä esine voi vaurioittaa suolta tai se saattaa juuttua paikoilleen aiheuttaen suolen tukkeutumisen.
Syövyttävää tai myrkyllistä ainetta erittävä esine voi aiheuttaa joko paikallisia tai yleisoireita. Esimerkki tällaisesta erityistapauksesta happamien ja emäksisien aineiden lisäksi on nappiparisto. EU:n alueella ei enää saa myydä elohopeaa sisältäviä nappiparistoja, mutta EU:n ulkopuolelta ostetusta paristosta voi erittyä elohopeaa. Muistakin nappiparistoista voi erittyä alkalisia aineita, jotka voivat aiheuttaa limakalvon syöpymän.
Lisää tietoa aiheesta:
Etkö ole varma mitä tehdä?
SOITA 116117Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi116117.fi
voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: