Päivystyshelppi

Vierasesine nenässä

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • nenässä on vierasesine

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan vuorokauden kuluessa.

Oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen tulee olla heti yhteydessä jos

  • nenään joutunut vierasesine on nappiparisto

Nappiparisto voi aiheuttaa vakavia syöpymiä muutamassa tunnissa.

Vierasesinettä voi yrittää kotona poistaa sulkemalla toisen sieraimen ja puhaltamalla voimakkaasti ulospäin. Älä työnnä nenään pinsettejä tai muita pihtejä. Epäonnistunut poistoyritys rikkoo herkästi limakalvoa, mikä taas pahentaa limakalvon turvotusta sekä aiheuttaa kipua. Vierasesine saattaa työntyä syvemmälle nenäontelossa tai kulkeutua voimakkaan sisäänhengityksen mukana keuhkoihin.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Yleensä vierasesine nenässä voi alkuun olla oireeton, mutta tilanteen pitkittyessä, se aiheuttaa toispuolista nenän tukkoisuutta, märkäistä ja haisevaa nuhaa, sekä mahdollisesti poskiontelotulehduksia.

Syövyttävää tai myrkyllistä ainetta erittävä esine voi aiheuttaa joko paikallisia tai yleisoireita. Esimerkki tällaisesta erityistapauksesta on nappiparisto. EU:n alueella ei enää saa myydä elohopeaa sisältäviä nappiparistoja, mutta EU:n ulkopuolelta ostetusta paristosta voi erittyä elohopeaa. Muistakin nappiparistoista voi erittyä alkalisia aineita, jotka voivat aiheuttaa limakalvon syöpymän.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2