Päivystyshelppi

Vierasesine korvassa

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • korvassa on vierasesine
Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan vuorokauden kuluessa.

Oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen tulee olla heti yhteydessä jos

  • korvaan joutunut vierasesine on nappiparisto

Nappiparisto voi aiheuttaa vakavia syöpymiä muutamassa tunnissa.

Korvan vierasesine on aina syytä poistaa. Jos vierasesine on ollut korvakäytävässä pitkään, se on voinut aiheuttaa tulehduksen. Jatkohoitoa voidaan tarvita myös, jos korvakäytävän iho on vaurioitunut.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Vierasesine voi tukkia korvakäytävän vaikuttaen kuuloon tai aiheuttaa tulehduksen ja korvan vuotamisen. Pitkään korvakäytävässä ollut vierasesine voi turvota ja tukkia korvakäytävän. Korvaan joutuneen hyönteisen voi yrittää saada hengiltä tiputtamalla korvaan vettä tai ruokaöljyä. Korvakäytävä on syytä puhdistaa hyönteisen poistamisen jälkeen.

Syövyttävää tai myrkyllistä ainetta erittävä esine voi aiheuttaa joko paikallisia tai yleisoireita. Esimerkki tällaisesta erityistapauksesta on nappiparisto. EU:n alueella ei enää saa myydä elohopeaa sisältäviä nappiparistoja, mutta EU:n ulkopuolelta ostetusta paristosta voi erittyä elohopeaa. Muistakin nappiparistoista voi erittyä alkalisia aineita, jotka voivat aiheuttaa limakalvon syöpymän.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2