Päivystyshelppi

Verenvuoto peräsuolesta

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • peräsuolesta vuotaa verta
  • uloste on mustaa (sisältää runsaasti vanhaa verta)

Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.

Jos verenvuodon tiedetään liittyvän jo todettuihin peräpukamiin ja sitä on vähän, voi oiretta hoitaa ja seurata alkuun kotona. Jos vuotoa tulee useiden päivien ajan tai se on runsasta, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Peräsuolesta tulleen veren lähtökohta tulee aina selvittää. Hoito sekä tutkimukset vaihtelevat aiheuttajan ja oireiden mukaan. Verenvuodon syy pyritään usein selvittämään tähystys-, röntgen ja laboratoriotutkimusten avulla ja hoito määräytyy syyn mukaan.

Mikäli vuoto jatkuu, pahenee tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen uudelleen.

Apteekeista saat asiantuntevaa apua ja vinkkejä peräpukamien itsehoitoon.

Lähin apteekkiAvautuu uuteen ikkunaan

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • verenvuoto peräsuolesta on runsasta ja henkilön yleisvointi romahtaa äkillisesti

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Peräaukon haavaumassa ja ulkona olevissa pukamissa näkyy yleensä WC-paperissa pieniä määriä kirkkaan punaista verta. Vuotavissa pukamissa voi hieman kirkasta verta tippua pönttöön ulostamisen jälkeen.

Peräaukkoa ylempää perä- tai paksusuolen alueelta tuleva veri on aina merkki jostakin hoitoa ja tutkimuksia edellyttävästä vaivasta, esimerkiksi tulehduksellisesta suolistosairaudesta. Veri on usein ulosteen pinnalla ja on yleensä tavallista tummempaa. Runsaampi verenvuoto voi näkyä veriripulina, kun veri sekoittuu löysään ulosteeseen.

Veriulosteen erityistapaus on musta uloste eli meleena, joka on merkki runsaasta verenvuodosta ruoansulatuskanavan yläosassa, esimerkiksi mahalaukussa. Kulkeutuessaan eteenpäin veri sekoittuu suolen sisältöön ja muuttuu tummaksi. Ulosteessa ei näy punaista verta, vaan ulosteet ovat tervamaisen tummia, melkein mustia. Mustikan tai rautalääkityksen aiheuttama tavallista tummempi uloste on viatonta. Ulosteen muuttuminen mustaksi on hälyttävä oire ja sen vuoksi on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen viivyttelemättä.

Lue lisää aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2