Päivystyshelppi

Verenvuoto emättimestä

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

  • emättimestä vuotaa verta

Emättimen verenvuotoa voi yleensä alkuun hoitaa ja seurata kotona. Ellei oireet helpotu itsehoidolla parissa päivässä, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Emättimen verenvuodon vuoksi ei tarvitse hakeutua päivystykseen, ellei vuoto ole seurausta vammasta tai toimenpiteestä. Vuodon jatkuessa hoidon tarpeen arvio tehdään uudelleen. Henkilökohtaisen arvion saadaksesi voit olla yhteydessä ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa päivystykselliseen terveysneuvontaan.

Äkillinen runsas verenvuoto emättimestä voi johtua monista eri syistä ja sen tutkimus ja hoito riippuvat naisen iästä.

Mikäli vuoto jatkuu, pahenee tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Hakeudu hoitoon, jos:

  • epäilet verenvuodon johtuvan sukupuoliteitse saadusta tulehduksesta
  • vuoto on seurausta vammasta tai kyseessä on toimenpiteen jälkeinen vuoto

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan vuorokauden kuluessa.

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • verenvuoto emättimestä on runsasta ja henkilön yleisvointi romahtaa äkillisesti

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Kuukautisten välillä ilmaantuvaa verenvuotoa voidaan hoitaa sekä estrogeenia että keltarauhashormonia sisältävillä ehkäisyvalmisteilla. Epäsäännölliset verenvuodot voivat liittyä myös sukupuolitautiin.

Epäsäännöllisiä verenvuotoja esiintyy myös ennen vaihdevuosi-ikää. Äkillisen, runsaan verenvuodon hoito on kaavinta, joka on samalla diagnostinen toimenpide vaihdevuosi-iässä olevalle naiselle. Vuotohäiriöt hoidetaan hormonivalmisteilla. Runsaat kuukautisvuodot, joihin liittyy vuotojen epäsäännöllisyys tai vuotojen äkillinen runsaus tai hemoglobiiniarvon laskeminen hoidetaan kirurgisesti tai lääkkeillä.

Kohdunkaulan toimenpiteet (esim. koepalojen ottaminen tai loophoito tai laserhoito) voivat aiheuttaa verenvuotoa emättimestä. Gynekologisen leikkauksen jälkeen emätinverenvuodon syynä voi olla ompeleiden liian varhainen sulaminen tai haavan avautuminen.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2