Päivystyshelppi

Ummetus

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

  • sinulla on ummetusta
Ummetusta voi yleensä alkuun hoitaa ja seurata kotona. Ellei oireet helpota itsehoidolla muutamassa päivässä, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Ummetuksen vuoksi ei tarvitse hakeutua päivystykseen. Ummetuksen jatkuessa hoidon tarpeen arvio tehdään uudelleen. Henkilökohtaisen arvion saamiseksi voit olla yhteydessä ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa päivystykselliseen terveysneuvontaan.Avautuu uuteen ikkunaan

Ummetuksen hoidon perusta ovat sopivat muutokset ruokavaliossa, riittävä liikunta ja säännöllinen ulostamisrytmi. Lääkkeet ja muut toimenpiteet ovat aina toissijaisia hoitomuotoja. Ummetusta voi hoitaa ja ennaltaehkäistä kuitupitoisella ruokavaliolla, liikunnalla ja säännöllisellä ulostamisrytmillä sekä apteekista saatavilla itsehoitovalmisteilla. Ummetus vaatii hoitoa, jos se aiheuttaa vaivoja tai haittaa jokapäiväistä elämää.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti. 

Ummetuksen itsehoito-ohjeAvautuu uuteen ikkunaan

Voit arvioida oireitasi myös Omaolo-palvelun oirearvion avulla.

Siirry Omaolo-palveluunAvautuu uuteen ikkunaan

Apteekeista saat asiantuntevaa apua ja vinkkejä ummetuksen itsehoitoon.

Lähin apteekkiAvautuu uuteen ikkunaan

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Elämäntavat vaikuttavat ratkaisevasti suolen tyhjenemiseen. Ummetusta aiheuttavat vähäinen liikunta, ruoan vähäinen kuitupitoisuus ja ilmeisesti myös liian vähäinen nesteiden saanti. Toistuva ulostuksen pidättäminen saattaa myös johtaa ummetukseen siksi, että suoli "oppii" tyhjenemään harvoin.

Monet lääkkeet aiheuttavat ummetusta. Voimakkaat kipulääkkeet, kuten opiaatit, voivat kovettaa vatsaa. Muita samantyyppisesti vaikuttavia lääkkeitä ovat verapamiili, monet psyyken lääkkeet, eräät Parkinsonin taudin lääkkeet, rautavalmisteet ja nesteenpoistolääkkeet (diureetit).

Eräiden aineenvaihduntasairauksien, esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminnan, yhtenä oireena voi esiintyä ummetusta. Joissakin psyyken häiriöissä, kuten anoreksia nervosassa ja masennuksessa, vatsan toiminta on hidastunut. Ummetus on yksi oire toiminnallisissa vatsavaivoissa.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2