Päivystyshelppi

Säären vamma

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • olet loukannut säärtäsi

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan 1-3 vuorokauden kuluessa.

Pienten vammojen ja haavojen ensiapu perustuu kolmen K:n periaatteelle ja hoitoa voidaan hyvin toteuttaa kotona:

  • Kylmähoito: Vammakohdan päälle laitetaan kylmäpakkaus (esim. pikakylmähaude, pakastepussi, lumi muovipussissa). Kylmäpakkauksen ja ihon väliin on aina laitettava paleltumisen estävä eriste, esim. elastinen tukiside tai pyyheliina. Kylmän päälle kierretään joustava tukiside. Kylmän annetaan vaikuttaa 15 - 20 min raajan ollessa kohoasennossa. Tämän jälkeen kylmäpussin tilalle asetetaan pelkkä paineside. Kylmähoitojaksoja tulee toistaa aluksi 1–2 tunnin välein.
  • Kompressio: Vammakohtaa puristetaan aluksi käsin, jatkohoidoksi tukeva kompressioside.
  • Kohoasento:Raaja nostetaan kohoasentoon.

Vamman jälkeen lepo on tärkeää. Liikuntaharjoittelusta on hyvä pitää 3–7 vrk:n mittainen tauko, jonka jälkeen aloitetaan vammakohdan asteittainen käyttö ja kuntouttaminen kivuttomin harjoittein.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Haavan itsehoito-ohjeAvautuu uuteen ikkunaan

Katso tarvittaessa toimintaohje: Isku, potku tai törmäys

Hätätilanteessa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Säären kipua aiheuttavat vammat syntyvät yleensä joko suoran iskun tai väännön seurauksena. Säären etupuolella heti ihon alla oleva sääriluu on altis kolhuille, ja luukalvon vaurio voi aiheuttaa kovaakin kipua ilman, että luulle on syntynyt vahinkoa.

Säärten lihakset ja jänteet ovat alttiina venähdyksille ja repeämille. Myös säären alueen haavat ovat yleisiä. Raajoissa pinnallistenkin haavojen yhteydessä voi kuitenkin vaurioitua myös hermo, jänne tai verisuoni.

Äkillinen vamma sääressä voi myös aiheuttaa lihasaitio-oireyhtymän eli penikkataudin. Säären lihasryhmä turpoaa eikä lihaksia ympäröivä kalvo anna myöden. Tällöin lihasaitioissa paine nousee ja pahimmillaan verenkierto estyy koko lihaksessa. Lihasaitio-oireisiin kuuluu yltyvä kipu molemmin puolin säärtä sekä nilkan liikuttaminen tuottaa kipua.

Tapaturma voi myös aiheuttaa sääriluun murtumisen. Kivun, turvotuksen ja liikerajoituksen lisäksi sääri voi olla myös virheasennossa. Säärimurtumiin voi liittyä myös runsas verenvuoto kudoksiin.

Lue lisää aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2