Päivystyshelppi

Säären kipu

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

  • sinulla on säären kipua

Säären kipua voi yleensä alkuun hoitaa ja seurata kotona. Ellei oire helpotu itsehoidolla muutamassa päivässä, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Pelkän säären kivun vuoksi ei tarvitse hakeutua päivystykseen. Oireiden jatkuessa hoidon tarpeen arvio tehdään uudelleen. Henkilökohtaisen arvion saadaksesi voit olla yhteydessä ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa päivystykselliseen terveysneuvontaan.Avautuu uuteen ikkunaan

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti. 

Alaraajakivun itsehoito-ohjeAvautuu uuteen ikkunaan

Apteekeista saat asiantuntevaa apua ja vinkkejä itsehoitoon.

Lähin apteekkiAvautuu uuteen ikkunaan

Hakeudu hoitoon, jos:

  • kipu on alkanut äkillisesti ja jalka on kylmä, voimaton ja tunnoton
  • jos ilmaantuu kuumetta ja jalassa on voimakkaita tulehdusoireita, kipua, punoitusta, kuumotusta
  • säären kivun lisäksi pohje on selvästi turvonnut ja kipeä

Ota yhteyttä heti terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Säären lihasaitio-oireyhtymässä (penikkatauti) sääressä oleva lihasryhmä turpoaa. Koska lihaksia ympäröivä kalvo ei anna myöden, lihasaitiossa paine nousee ja uhkana on verenkierron pysähtyminen kyseisissä lihaksissa. Turpoamisen syynä voi olla äkillinen vamma tai liiallinen rasitus. Oireisiin kuuluvat rasituksessa pahenevan kivun lisäksi jalkaterän verenkierron häiriytyminen ja pistely- tai puutumisoireet. Nilkan ojentaminen aiheuttaa kipua lihasryhmässä ja voi esiintyä myös lihasheikkoutta.

Rasitus voi aiheuttaa myös jänteiden vaivoja, erityisesti akillesjänteeseen. Akillesjänne kiinnittää pohkeen suuret lihakset kantaluuhun. Akillesjänteen kipeytyminen johtuu useimmiten jänteen tulehduksesta. Harvinaisempi ja vakavampi aiheuttaja on akillesjänteen repeämä.

Pohkeessa tuntuva kipu voi johtua laskimon tukkeutumisesta verihyytymällä. Laskimotukos syntyy syvällä kudosten sisällä oleviin laskimoihin, sillä siellä laskimoverenkierto on tavallista hitaampaa ja siten alttiimpi hyytymistä edistäville häiriöille. Tyypillisiä oireita ovat turvotus, leposärky ja arkuus sekä kävellessä tuntuva kipu. Laskimotukos on kuitenkin harvinainen ilman riskitekijöitä, joita ovat esimerkiksi pitkäaikainen liikkumattomuus (istuminen pitkillä lennoilla tai vuodelepo sairauden vuoksi), kipsi jalassa, ehkäisytabletit etenkin tupakoivilla naisilla, raskaus, syöpä tai muu vaikea sairaus, lihavuus tai jotkin perinnölliset hyytymishäiriöt. Ihon alla sijaitsevissa pinnallisissa laskimoissa esiintyy laskimotulehduksia, mutta ei merkittäviä tukoksia.

Huonontunut verenkierto ja diabetes herkistävät säären ihon tulehduksille, joista yleisimpiä on bakteerin aiheuttama ruusu. Tulehdukseen kuuluu kivun lisäksi yleensä paikallinen kuumotus ja mahdollisesti kuume sekä ihon punoitus. Säären alueelle voi muodostua pitkäaikaisia haavaumia, jotka voivat tulehtua ja kipeytyä.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2