Päivystyshelppi

Suun alueen vamma

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • olet saanut suun alueen vamman

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan 1-3 vuorokauden kuluessa.

Oman terveyskeskuksen kiirevastaanottoon tai päivystykseen on hyvä olla heti yhteydessä, jos

  • epäilet saaneesi vamman seurauksena murtuman

Suun alueen vamman aiheutuessa pahoinpitelystä, tulee lääkärin rikosoikeudellisista syistä todentaa pahoinpitelyvammat. Leukamurtumat todennetaan yleensä röntgenkuvilla ja murtuma vaatii usein hoitoa. Jos suuta on tapaturman jälkeen vaikea avata, on syytä epäillä murtumaa.

Hammasvauriot tulee tarkastuttaa hammaslääkärillä.

Kylmäpussi ensiapuna vähentää ihonalaista verenvuotoa ja turvotusta kaikissa kasvovammoissa. Keskikasvoihin ja alaleukaan kohdistuneiden vammojen ensiavussa on erityisen tärkeää huolehtia hengitysteiden puhdistuksesta ja estää taakse painuneen kielen aiheuttama hengitysteiden tukkeaminen. Kipulääkkeen ottaminen on suositeltavaa.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • verenvuoto suusta on niin runsasta, että potilaan yleistila heikkenee
  • suun alueen vammaan liittyy hengitysvaikeuksia
  • potilaan tajunnantaso laskee

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Alaleuan murtuma vaikeuttaa leuan liikuttelua, muuttaa purentaa ja aiheuttaa verenvuotoa suusta. Murtumisen sijasta alaleuka voi myös mennä sijoiltaan, jolloin suuta ei saa kiinni ja leuka on vinossa. Sijoiltaan mennyt alaleuka voi loksahtaa paikoilleen itsestäänkin, mutta useimmiten vaatii paikoilleen asettamisen.

Hampaiden murtuminen tai katkeaminen on yleistä suun seutuun kohdistuneesta iskusta. Hammas voi murtua, katketa tai haljeta. Hampaan siirtyminen pois paikoiltaan tai irtoaminen kokonaan edellyttää nopeaa yhteydenottoa hammaslääkäriin vastaanotolle.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2