Päivystyshelppi

Suonenveto

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

  • sinulla on suonenvetoa

Suonenvetoa voi yleensä alkuun hoitaa ja seurata kotona. Ellei oireet helpotu itsehoidolla, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Suonenvedon vuoksi ei tarvitse hakeutua päivystykseen. Oireiden jatkuessa tai pahentuessa hoidon tarpeen arvio tehdään uudelleen. Henkilökohtaisen arvion saadaksesi voit olla yhteydessä ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa  päivystykselliseen terveysneuvontaan.Avautuu uuteen ikkunaan

Venytä lihasta, jossa on suonenvetoa. Huolehdi riittävästä nesteensaannista.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Lihasrevähdyksen ja suonenvedon kotihoito-ohjeAvautuu uuteen ikkunaan

Apteekeista saat asiantuntevaa apua ja vinkkejä itsehoitoon.

Lähin apteekkiAvautuu uuteen ikkunaan

Hakeudu hoitoon, jos:

  • lihaksen voima on heikentynyt, kipu tuntuu kovalta tai lihaksessa tuntuu selvä kuoppa

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan vuorokauden kuluessa.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Useimmiten suonenveto liittyy pitkäkestoiseen harjoitteluun, mutta sitä voi esiintyä myös ilman edeltävää harjoittelua. Yleensä ilman harjoittelua esiintyvää suonenvetoon ei löydy selittävää syytä. Nestehukka lisää mahdollisuutta suonenvetoon. Kuumassa työskentely ja mahdollinen runsas hikoilu lisäävät suonenvedon riskiä.

Iän mukana myös alttius suonenvetoon lisääntyy. Suonenvetoon auttaa kouristavan lihaksen venyttäminen. Riittävästä nesteiden saannista huolehtiminen saattaa vähentää lihasten kouristelua.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2