Päivystyshelppi

Selkäkipu

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

  • sinulla on selkäkipua

Selkäkipua voi yleensä alkuun hoitaa ja seurata kotona. Ellei oireet helpotu itsehoidolla, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Pelkän selkäkivun vuoksi ei tarvitse hakeutua päivystykseen. Oireiden jatkuessa tai pahentuessa hoidon tarpeen arvio tehdään uudelleen. Henkilökohtaisen arvion saadaksesi voit olla ensisijaisesti yhteydessä omaan terveyskeskukseen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa  päivystykselliseen terveysneuvontaan.Avautuu uuteen ikkunaan

Suurimmassa osassa selkäkipuja normaalista liikkumisesta ja kevyestä liikunnasta (esimerkiksi kävely) kivun rajoissa voi olla apua, vuodelepo ei nopeuta paranemista. Lievään selkäkipuun riittää yleensä ilman reseptiä apteekista saatava parasetamoli. Kohtalaiseen tai voimakkaaseen kipuun voi auttaa ilman reseptiä saatava tulehduskipulääke. Apteekin henkilökunta auttaa oikean tuotteen valinnassa.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Voit arvioida oireitasi myös Omaolo-palvelun oirearvion avulla.

Siirry Omaolo-palveluunAvautuu uuteen ikkunaan

Apteekeista saat asiantuntevaa apua ja vinkkejä itsehoitoon.

Lähin apteekkiAvautuu uuteen ikkunaan

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • oireisiin liittyy kovaa rintakipua, vatsakipua tai hengenahdistusta
  • selkäkipuun liittyy halvausoireita
  • kipu on niin voimakasta, ettei henkilö pysty liikkumaan omin avuin

Hakeudu hoitoon, jos:

  • kipuun liittyy virtsaamisvaikeutta, ulosteen pidätyskyvyn heikentymistä tai alapään tunnottomuutta
  • selkäkipuun liittyy kuumetta
  • yleisvointi heikkenee tai kipu pahenee tasaisesti
  • selkäkipu on alkanut loukkaantumisen yhteydessä

Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Yleinen syy selkäkipuihin on fyysisesti raskas työ. Hankalat asennot ja raskaat nostot kuormittavat selkärankaa ja selän lihaksia ja aiheuttavat usein kiputiloja selkään. Lisäksi lihavuus, liikunnan vähyys, runsas autolla ajo ja tupakointi voivat lisätä selkäkipuja. Selkäkivulle altistavia tekijöitä ovat myös stressi ja työtyytymättömyys.

Yleisimpiä alaselän vaivoja on äkillinen, voimakas kipu, joka johtuu nopean selän kiertoliikkeen tai painavan esineen nostamisesta aiheutuvasta lihasten venähdyksestä. Tällainen selkäkipu on yleensä lyhytaikainen (muutamia päiviä). Äkillisesti alkanut ns. noidannuolikipu paranee hyvin, eikä siihen liity hermopuristusoireita.

Iskiasoireella tarkoitetaan iskiashermon ärsytyksestä johtuvaa kipua lanneselässä, joka voi ulottua alaraajaa alaspäin aina varpaisiin saakka. Oireisiin kuuluu alaraajan kipua, pistelyä, tunnottomuutta tai lihasheikkoutta, mutta joskus itse selkä voi olla kivutonkin. Yleisin iskiasoireen syy on nikamien välilevyn rappeutumisesta johtuva pullistuma (tyrä), joka mekaanisesti puristaa selkäydinhermoa tai aiheuttaa paikallisen reaktion, joka saa hermon ärtymään. Hermoja puristava välilevytyrä voi aiheuttaa lihasten toimintakyvyttömyyden (lihasheikkous estää varpailla kävelyn tai kyykystä nousun) tai vaikeuksia virtsaamisessa tai ulosteen pidättämisessä (cauda equina-oire). Välilevytyrässä selän oikaiseminen usein helpottaa oireita.

Selässä tuntuva kipu rintakehän alueella voi johtua myös sydämestä tai keuhkoista. Hyvin yleinen lihaskivun tyyppi on "rintakehän läpi" tuntuva kipu, jota esiintyy rasitustiloissa, virustautien yhteydessä tai ilman erityistä syytä lihaskouristuksena. Keuhkoperäistä kipua voivat aiheuttaa tulehdus, keuhkoveritulppa tai ilmarinta. Sydänperäisistä kivuista tärkeimmät ovat sepelvaltimotaudin aiheuttama, yleensä rasitukseen liittyvä puristava kipu tai sydäninfarktin levossakin tuntuva puristava kipu rintalastan takana. Kivun sijainti voi vaihdella, mutta luonteenomaista on puristava tunne, joka voi säteillä leukaperiin, vasempaan yläraajaan tai ylävatsalle. Harvinaisempi rintakehän kivun syy on aortan äkillisestä laajentumasta johtuva äkillinen voimakas repivä kipu.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2