Päivystyshelppi

Ranteen kipu

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

  • sinulla on ranteen kipua

Ranteen kipua voi yleensä alkuun hoitaa ja seurata kotona. Ellei oireet helpotu itsehoidolla muutamassa päivässä, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Ranteen kivun vuoksi ei tarvitse hakeutua päivystykseen. Oireiden jatkuessa tai pahentuessa hoidon tarpeen arvio tehdään uudelleen. Henkilökohtaisen arvion saadaksesi voit olla ensisijaisesti yhteydessä omaan terveyskeskukseen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa  päivystykselliseen terveysneuvontaanAvautuu uuteen ikkunaan.

Jos ranne on kipeytynyt selkeästi vamman tai rasituksen seurauksena voi kipua lievittää alkuun levolla, kohoasennolla ja kylmähauteella (esimerkiksi kylmäpussi käärittynä pyyheliinaan). Kivun aiheuttamaa kuormitusta tulee välttää. Kipuun voi ottaa apteekista ilman reseptiä saatavaa kipulääkettä. Apteekkihenkilökunta opastaa oikean tuotteen valinnassa.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Apteekeista saat asiantuntevaa apua ja vinkkejä itsehoitoon.

Katso tarvittaessa toimintaohje: 

Lähin apteekkiAvautuu uuteen ikkunaan

Hakeudu hoitoon, jos:

  • kipuun liittyy ihon sinertymistä, raajan kylmenemistä, turvotusta, tunnottomuutta tai voimattomuutta
  • kipualueella esiintyy punoitusta, kuumotusta tai turvotusta

Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Ranteen kipuja voivat aiheuttaa erilaiset tulehdukset, kuten esimerkiksi jänteen tai jännetupen tulehdus, joka liittyy yleensä kovaan rasitukseen, limapussin tulehdus, bursiitti tai niveltulehdukset. Lisäksi lieviä, ohimeneviä nivelkipuja esiintyy usein monien virustautien yhteydessä.

Myös rasitussairaudet voivat aiheuttaa ranteen ja käden kiputiloja, jotka liittyvät raajan liialliseen kuormitukseen. Ranne kuormittuu helposti erilaisista työtehtävistä ja harrastuksista johtuen. Ranteen rasitussairaudesta tyyppiesimerkki on rannekanavaoireyhtymä.

Rannekanavaoireyhtymässä käden peukalonpuoleista osaa hermottava keskihermo on puristuksissa kämmeneen johtavassa rannekanavassa. Puutuminen tuntuu yleensä peukalon sekä etu- ja keskisormien alueella varsinkin öisin. Hermopinne voi syntyä nopeasti vamman seurauksena tai vähitellen ranteeseen kohdistuvan rasituksen seurauksena. Liikkeiden suuri toistuvuus ja suuren voiman käyttö, tärinä ja ranteen keskiasennosta poikkeava työasento voivat altistaa oireyhtymän kehittymiselle.

Ganglio (hyytelörakkula) on ranteen selkä- tai kämmenpuolelle sijoittuva jännetupen tai nivelkapselin pullistuma, joka sisältää kirkasta, hyytelömäistä eritettä. Gangliosta aiheutuu joskus kipua, puutumista ja pistelyä, jos se ranteessa painaa kyynär- tai keskihermoa. Ganglion syntyyn ei ole erityistä syytä, ja se on vaaraton muodostuma.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2