Päivystyshelppi

Raiskaus ja seksuaalinen väkivalta

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • olet joutunut raiskauksen tai seksuaalisen väkivallan uhriksi

Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.

Raiskauksen tai seksuaalisen väkivallan uhri ohjataan aina tarkempiin tutkimuksiin ja hoitoon asianmukaiseen terveydenhuollon yksikköön, useimmiten päivystykseen. Lääkärin tutkimus olisi hyvä tehdä mahdollisimman pian tapahtuman jälkeen. Ennen rikosoikeudellisten näytteiden ottamista tulee välttää peseytymistä ja vaatteiden vaihtamista.

Jos raiskattu on alle 18-vuotias, tehdään lastensuojeluilmoitus. Lastensuojelulaki velvoittaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluksessa olevan henkilön tämän ilmoituksen tekemiseen.

Lääkäri tekee tutkimuksen yhdessä avustavan hoitajan kanssa. Tutkimusta ei tehdä väkisin ja raiskauksen uhrilla saa olla tukihenkilö mukana. Tutkimus voidaan suorittaa, vaikka rikosilmoitusta ei olisi vielä tehty. Rikosilmoituksen ehtii tehdä näytteenoton jälkeenkin.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen uudelleen.

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • raiskauksen uhri on vakavasti loukkaantunut tai tajunnantasossa on häiriöitä

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Lääkäri kysyy ja kirjaa esitiedot ja tapahtumat sairauskertomukseen mahdollisimman täsmällisesti. Näytteet otetaan pääasiassa pumpulipuikolla eripuolilta kehoa tapahtumatietoihin perustuen. Myös vaatteet voidaan ottaa poliisille näytteeksi. Näytteistä etsitään rikoksen tekijän DNA:ta. Tutkimuskäynnin yhteydessä otetaan tulehdusnäytteitä. Naisilta otetaan myös raskaustesti ja huolehditaan raskauden jälkiehkäisystä. Raskaus- ja tulehdusnäytteet tulee kontrolloida jatkohoitokäynnin yhteydessä.

On tärkeää ymmärtää, ettei uhri ole syyllinen, vaan tekijä on tapahtuneesta vastuussa. Raiskauksen kohteeksi joutuneen tulee saada ilmaista ajatuksensa ja huolensa pian tapahtuman jälkeen ja jatkohoitokontakti tulee järjestää aina.

Helsingissä palvelee Naistenklinikan Seri-tukikeskus. Tukikeskukseen voi olla yhteydessä kuka tahansa sukupuolesta riippumatta ja se palvelee kaikkia yli 16-vuotiaita.

Käytettävissä on myös Tukinaisen kriisipäivystys (puh. 0800-97899, ma–to klo 9–15, la-su klo 15–21, pyhinä ja niiden aattoina klo 15–21) ja verkkosivut (www.tukinainen.fi)Avautuu uuteen ikkunaan.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2