Päivystyshelppi

Polvikipu

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

  • sinulla on polvikipua
Polvikipua voi yleensä alkuun hoitaa ja seurata kotona.  Ellei oireet helpotu itsehoidolla, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Polvikivun vuoksi ei tarvitse hakeutua päivystykseen. Oireiden jatkuessa tai pahentuessa hoidon tarpeen arvio tehdään uudelleen. Henkilökohtaisen arvion saadaksesi voit olla yhteydessä ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa päivystykselliseen terveysneuvontaan.Avautuu uuteen ikkunaan

Polveen vähittäin kehittyneen kivun syy on tarpeellista selvittää parin viikon sisällä, jos kipu ei asetu parasetamolilla tai tulehduskipulääkkeillä. Polvi on syytä käydä tarkistuttamassa terveydenhuollon ammattilaisella parin päivän sisällä, jos kipu polvessa estää päivittäisiä toimia.

Mikäli oireet jatkuvat, pitkittyvät, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Voit arvioida oireitasi myös Omaolo-palvelun polvikipu-oirearvion avulla.

Siirry Omaolo-palveluunAvautuu uuteen ikkunaan

Katso tarvittaessa toimintaohje: Polven vamma

Apteekeista saat asiantuntevaa apua ja vinkkejä itsehoitoon.

Lähin apteekkiAvautuu uuteen ikkunaan

Hakeudu hoitoon, jos:

  • vamman jälkeen kipu estää jalkaan varaamisen (painoa ei voi kivun vuoksi laskea vammautuneelle jalalle)
  • polvessa on selvä virheasento
  • polvi ei tunnu tukevalta tai siinä on huomattava turvotus

Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Suurempienerginen vääntövamma voi vaurioittaa polven nivelsiteitä tai nivelkierukoita. Suora isku voi aiheuttaa polvilumpion murtuman tai sääri- tai reisiluun vaurioitumisen. Tuore polven nivelsiteiden tai -kierukan vamma aiheuttaa veren kertymistä polviniveleen. Alkuvaiheessa oireena onkin lähinnä nivelen turpoaminen ja kipu. Usein vasta turvotuksen laskettua ilmenee muita oireita, kuten polven pettäminen tai lukkoutuminen.

Pidempiaikaisiin polven kipuihin syynä voi olla rasitus, jolloin kipu tuntuu erityisesti sääriluun yläosassa tai reisiluun nivelnastan seudussa.

Polven pitkäaikaisen kivun syynä voi olla myös polven nivelrikko. Nivelrikkokipu tuntuu alkuvaiheessa liikkuessa ja helpottaa rasituksen loputtua. Pitkälle kehittyneessä nivelrikossa jomottava kipu voi tuntua levossakin ja vaikeuttaa esimerkiksi istumasta nousua.

Harvinaisempia polven kivun syitä ovat reumaattiset ja muut polvinivelen tulehdukset sekä polven rustojen rappeutumismuutosten aiheuttamat kiputilat. Polvinivelen tulehduksiin liittyy kivun lisäksi tulehduksen aiheuttamaa turvotusta ja punotusta.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2