Päivystyshelppi

Puheen häiriöt

Tilanne voi vaatia välitöntä yhteydenottoa

Toimi näin eri tilanteissa

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • sinulle tai läheisellesi tulee puhehäiriö tai vaikeuksia ymmärtää puhetta

Puheen ongelmat voivat olla merkki aivoverenkiertohäiriöstä. Aivoverenkiertohäiriön oireita ovat äkillisesti alkanut suupielen roikkuminen, toisen käden ja/tai jalan voimattomuus tai tunnottomuus, puheen puuromaisuus tai sanojen löytämisen/ymmärtämisen vaikeus, näköhäiriöt ja huimaus/tasapainohäiriö ja kävelyvaikeus. Joskus aivoverenkiertohäiriöön voi liittyä myös päänsärkyä.

Tunnista aivoverenkiertohäiriön oireet:

  1. Pyydä henkilöä hymyilemään. Roikkuuko suupieli?
  2. Pyydä henkilöä nostamaan kädet ylös yhtä aikaa. Onko toinen käsi heikompi? Laskeutuuko toinen käsi?
  3. Pyydä henkilöä sanomaan yksinkertainen lause. Onko puhuminen vaikeaa?

Hätänumeroon tulee soittaa yhdenkin edellä kuvatun oireen vuoksi, vaikka oireet olisivat jo menneet ohitse. On tärkeää selvittää nopeasti aivoverenkiertohäiriön syy ja estää aivoverenkiertohäiriön uusiutuminen. Äkillisesti ilmaantuneiden puheen ongelmien vuoksi on hyvä hakeutua hoitoon, olipa oireen taustalla mikä tahansa syy. Aina oireet eivät ole selvät ja sen vuoksi myös lievät ja ohimenneetkin oireet on hyvä tarkistuttaa terveydenhuollon ammattilaisella.

Jos aivoverenkiertohäiriön oireista kärsivä henkilö menee tajuttomaksi, käännä hänet kylkiasentoon hengitysteiden avoimuuden varmistamiseksi. Ellei tajuttomaksi mennyt herää puhutteluun tai ravisteluun, soita hätänumeroon 112 ja aseta puhelimesi kaiutintoiminnolle. Aloita elottomaksi menneelle paineluelvytys. Hätäkeskuspäivystäjä neuvoo puhelimessa, kuinka elvytetään.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Puhehäiriön aiheuttava vaurio on yleensä aivojen vasemmalla puoliskolla. Puhehäiriö voi ilmetä niin, että puhe on sujuvaa, mutta sanojen löytäminen on hankalaa. Puhe voi olla myös työlästä ja hidasta. Jos puhe on vuolasta, siinä voi esiintyä täysin tunnistamattomia tai outoja sanoja. Puhehäiriöstä huolimatta ajattelu ja älykkyys voivat olla täysin normaaleja.

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2