Päivystyshelppi

Paise

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • sinulla on paise

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan vuorokauden kuluessa.

Omaan terveyskeskukseen on syytä olla yhteydessä myöhemmin, jos

  • paise muuttuu ajan myötä kookkaammaksi, kivuliaammaksi eikä kotihoito tehoa

Pienet ihon paiseet paranevat itsestään tai paikallishoidoilla (antibakteeriset voiteet tai desinfiointiaineet). Paisetta ei saa puristella, jotta bakteerit eivät leviä kudoksissa. Pinnallisen pienen paiseen voi tyhjentää puhkaisemalla puhtaalla neulalla valkeana pullottavan märkäpesäkkeen. Iho tulee pitää puhtaana sekä tarvittaessa puhdistaa mm. parranajovälineet. Liinavaatteet ja pyyhkeet on syytä pestä ja vaihtaa riittävän usein paiseen hoidon aikana.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • kaulan alueella sijaitseva paise ja turvotus vaikeuttavat hengittämistä
  • yleistila heikkenee nopeasti normaalista tai ilmaantuu sekavuutta

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Bakteerit ovat voineet joutua paisealueelle kehon aukoista, ihon (erityisesti rikkoutuneen) kautta tai verenkierron välityksellä. Selkeää syytä ei paiseelle aina voida osoittaa. Paiseen ympärillä oleva kudos on tulehtunutta ja tämän vuoksi paiseen alueella on punoitusta, kuumotusta, turvotusta sekä kipua. Myös kuumetta voi esiintyä paiseen ollessa kookas.

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2