Päivystyshelppi

Painetta poskipäissä

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

  • sinulla on painetta poskipäissä

Poskiontelo-oireita voi yleensä alkuun hoitaa ja seurata kotona. Ellei oireet helpotu itsehoidolla, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Tavallisen poskiontelo-oireen vuoksi ei tarvitse hakeutua päivystykseen. Oireiden jatkuessa tai pahentuessa hoidon tarpeen arvio tehdään uudelleen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa päivystykselliseen terveysneuvontaan.Avautuu uuteen ikkunaan

Alle viikon kestänyt lievä poskisärky ei vaadi lääkärin hoitoa. Hoitoa vaativa sivuontelotulehdus kehittyy yleensä aikaisintaan viikon kuluttua flunssan alusta. Virusinfektio voi nostaa kuumeen aikuisella sairauden alussa yli 39 asteen.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti. 

Apteekeista saat asiantuntevaa apua ja vinkkejä itsehoitoon.

Lähin apteekkiAvautuu uuteen ikkunaan

Hakeudu hoitoon, jos:

  • kipukohtien, poskipäiden, otsan tai silmäluomien iho turpoaa tai alkaa punoittaa

Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.

Hätätilanteessa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Viruksen aiheuttaman ylähengitystieinfektion aikana esiintyy usein nenän tukkoisuutta, nuhaa ja paineen tunnetta poskipäillä. Nämä oireet liittyvät virusinfektioon, eikä mikrobilääkehoitoa tai lisätutkimuksia yleensä tarvita. Oloa voi helpottaa käyttämällä kuumetta alentavia lääkkeitä ja nenän tukkoisuutta vähentäviä suihkeita. Kuumeisessa virustaudissa on tärkeää riittävä nesteen juominen ja lepo. Raskasta fyysistä ponnistelua kannattaa välttää niin kauan, kunnes yleisoireet (kuume ja kivut) ovat kokonaan hävinneet.

Pitkittyessään virusinfektio voi johtaa bakteeritulehdukseen. Samat oireet ensin lievittyvät ja sitten palaavat. Nuha voi olla loppunut poskionteloiden tiehyiden turvottua tukkoon. Kipu tai paineen tunne onteloiden kohdalla on tavallisesti kovempi kuin flunssan alussa. Pään ollessa alaspäin tuntuu poskipäissä paineen tunnetta ja ihon painaminen näiltä kohdin voi lisätä kipua. Kuume voi nousta merkkinä bakteeritulehduksesta. Taudin ollessa kaksivaiheinen siten, että oireet pahenevat uudelleen, on syytä epäillä bakteeritulehdusta. Erityisesti silloin, kun kipu onteloiden kohdalla pahenee tai tulee kuumetta (38 °C tai enemmän). Lääkärin tutkimuksiin kannattaa hakeutua, jos oireet viittaavat bakteeritulehdukseen. Hoitoa vaativa sivuontelotulehdus kehittyy yleensä aikaisintaan viikon kuluttua flunssan alusta.

Poskiontelotulehdukselle altistavat allerginen tai muu krooninen nuha, nenän polyyppitauti tai muu nenäontelon kasvain, nenän keskikäytävän tai väliseinän anatomiset poikkeavuudet, hampaan juuren tulehdus sekä joskus harvoin vierasesine.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2