Päivystyshelppi

Diabeetikon kohonnut verensokeri

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • sairastat diabetesta, verensokerisi on korkea ja sinulla esiintyy happomyrkytykseen viittaavia oireita

Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.

Diabeettinen ketoasidoosi vaatii aina sairaalahoidon. Happomyrkytys johtuu insuliinin puutteesta ja se paranee nopeasti tehokkaalla insuliini- ja nestehoidolla. Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen uudelleen.

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • korkean verensokerin aiheuttama happomyrkytys aiheuttaa tajunnan tason häiriöitä tai tajuttomuuden

Tajutonta henkilöä on autettava välittömästi ja huolehdittava hengitysteiden avoimuudesta. Hengitystiet avataan kallistamalla päätä kevyesti taaksepäin ja leukaa kohottamalla. Tajuton henkilö tulee kääntää kylkiasentoon hengitysteiden avoimuuden varmistamiseksi. Tajutonta henkilöä ei tule jättää yksin.

Jos tajuton henkilö lakkaa hengittämästä tai hengitys ei ole normaalia, soita hätänumeroon 112 ja aseta puhelin kaiutintoiminnolle. Aloita elottomaksi menneelle paineluelvytys. Hätäkeskuspäivystäjä neuvoo puhelimessa, kuinka elvytetään.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Elimistö säätelee tarkoin nesteidensä happamuusastetta, koska kaikki aineenvaihdunnan tapahtumat ovat virittäytyneet toimimaan tehokkaimmin juuri tietyssä happamuudessa.

Esimerkki happojen liiallisesta muodostumisesta on tyypin 1 diabetekseen joskus liittyvä happomyrkytys eli diabeettinen ketoasidoosi. Sana "keto" asidoosin edessä viittaa siihen, että tällöin muodostuu liikaa orgaanisia ketohappoja.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2