Kiveskipu tai -turvotus
Kiveksen kivun syynä voi olla kivekseen kohdistunut äkillinen vamma tai pidempiaikainen puristus tai kiveksen itsestään tapahtunut kiertyminen (testistorsio), joka estää kiveksen verenkiertoa tai kiveksen tai lisäkiveksen tulehdus. Kiveksiin voi myös säteillä kipua muiden sairauksien, esimerkiksi virtsajohdinkiven tai nivustyrän aiheuttamana. Sekä vammaan, tulehdukseen että kiertymiseen voi liittyä kiveksen tai lisäkiveksen turvotusta.
Toimi näin eri tilanteissa
Hakeudu hoitoon, jos:
- sinulla on kiveskipua tai - turvotusta
Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.
Hoitoon on syytä hakeutua tilanteen arviointia varten myös tilanteissa, joissa kivekset kipeytyvät ilman ilmeistä syytä tai toinen kives tai molemmat turpoavat.
Kivesongelmien hoito riippuu syystä. Lisäkivestulehdus hoidetaan antibiooteilla. Kiveksen kiertymä ja kiveksen tapaturmainen vaurioituminen vaativat välitöntä leikkaushoitoa, vesikives ja kiveskohjut voidaan hoitaa viiveelläkin.
Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen uudelleen.
Etsitko lisää tietoa vaivasta?
Äkillisen kiveskivun aiheuttaja voi aikuisellakin joskus olla kiveksen kiertymä (testistorsio), joka alkaa äkillisenä kipuna. Kipu tuntuu usein aluksi vain alavatsalla ja siirtyy vasta myöhemmin kivespussiin. Kivun lisäksi oireena voi olla toispuolista kivespussin turvotusta. Kiveksen kiertymä edellyttää nopeaa hoidon aloitusta.
Iskun aiheuttaman vamman lisäksi siittimeen ja kivespussiin voi syntyä vamma repeämisen, pureman tai lävistävän väkivallan seurauksena. Oireet riippuvat vamman laajuudesta ja sijainnista. Epäiltäessä virtsaelinten tai sukupuolielinten vammaa on aina syytä hakeutua kiireellisesti hoitoon vaurion laadun tarkistamiseksi ja tarvittavan hoidon aloittamiseksi. Melko usein vamman korjaava leikkaushoito tai ainakin huolellinen paranemisen seuranta ovat tarpeen.
Vähitellen kehittyvä pehmeä turvotus johtuu useimmiten ns. vesikiveksestä, joka tarkoittaa kivespussiin kertyvän nesteen aiheuttamaa nestepussia. Kivespussin turvotuksen voi aiheuttaa myös suonikohjun tapainen kivespussin verisuonikohju.
Vähitellen päivien tai viikkojen mittaan kehittyvä kiveksen kipu, johon ei liity kivesten turpoamista eikä kuumeilua, johtuu mahdollisesti kivesten joutumisesta syystä tai toisesta puristuksiin. Ensimmäisenä toimenpiteenä tulee kokeilla kiristävistä vaatekappaleista luopumista sekä pohtia, ovatko kivekset joutuneet alttiiksi hankaukselle, esimerkiksi liikunnan yhteydessä. Lievä kiveksiin kohdistunut vamma ilman kiveksen tai kivesten turpoamista paranee yleensä ilman hoitotoimenpiteitä.
Lisää tietoa aiheesta:
Etkö ole varma mitä tehdä?
SOITA 116117Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi116117.fi
voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: