Päivystyshelppi

Kantapään kipu

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

  • sinulla on kantapään kipua

Kipua voi yleensä alkuun hoitaa ja seurata kotona. Ellei oireet helpotu itsehoidolla muutamassa päivässä, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Pelkän kantapään kivun vuoksi ei tarvitse hakeutua päivystykseen. Oireiden jatkuessa tai pahentuessa hoidon tarpeen arvio tehdään uudelleen. Henkilökohtaisen arvion saadaksesi voit olla yhteydessä ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa päivystykselliseen terveysneuvontaan.Avautuu uuteen ikkunaan

Tärkein hoito rasituksen aiheuttamille kantapääkivuille on kivun synnyttäneen rasituksen lopettaminen. Pitkäaikaista seisomista tulee välttää, ja ylipainon vähentämisestä on apua. Kantapään alla on hyvä käyttää pehmennystyynyä. Kipuun voi käyttää lyhytaikaisesti tulehduskipulääkkeitä. Apteekin henkilökunta auttaa tarvittaessa oikean lääkkeen valinnassa.

Rasituksesta johtuvaa kipua voidaan ehkäistä jalkaholvia hyvin tukevilla jalkineilla, joissa on pehmustettu kanta. Voimakkaan, kovalla alustalla tapahtuvan rasituksen välttäminen on suositeltavaa. Jalkaterän venyttely ennen rasitusta ja rasituksen jälkeen voi olla hyödyksi.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Apteekeista saat asiantuntevaa apua ja vinkkejä itsehoitoon.

Lähin apteekkiAvautuu uuteen ikkunaan

Katso tarvittaessa toimintaohje: Kantapään vamma

Hakeudu hoitoon, jos:

  • kipuun liittyy tulehdusoireita (punoitusta, kuumotusta, turvotusta)
  • kipu alkaa äkillisesti ja jalka on kylmä, voimaton tai tunnoton

Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.

Oman terveyskeskukseen on hyvä olla yhteydessä myöhemmin, jos

  • kipu ei hellitä hyvästä itsehoidosta huolimatta

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Kantapään kivun yleisin syy on kantaluuhun kiinnittyvän jalkapohjan jännekalvon tulehdus (plantaarifaskiitti). Kipu tuntuu kantapään etupuolella jalkaterän keskiviivassa tai sisäsyrjällä ja se on yleensä pahinta aamulla ja voi hankaloittaa kävelyä. Kävely paljain jaloin kovalla alustalla on myös usein kivuliasta. Jännekalvon rappeumaan liittyy usein tavallista suurempi jalkaterän rasitus tai voimakas ponnistus.

Ylipaino ja jalkaterän asentovirheet voivat herkistää vaivalle. Jännekalvon tulehdusta ei hoideta päivystyksellisesti.

Muina syinä kantapääkivulle voi olla kantaluun alla olevan rasvapatjan kiputila, jonka saattaa aiheuttaa kantapäähän kohdistunut tärähdys.

Rasituksen takia voivat kipeytyä kantaluun alueella olevat limapussit ja akillesjänteen kantaluun kiinnityskohta. Hyvin voimakas rasitus voi myös aiheuttaa kantaluun rasitusmurtuman, joka aiheuttaa kipua kantaluuta sivuilta puristaessa.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2