Päivystyshelppi

Itsemurha-ajatukset tai itsemurhayritys

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • sinulla tai läheiselläsi on itsemurha-ajatuksia tai olet yrittänyt itsemurhaa

Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.

Jos itsemurhakriisi on akuutti, älä jätä henkilöä yksin vaan ohjaa/vie hänet välittömästi ammattiavun piiriin. Aktiivisesti itsetuhoista henkilöä ei tulisi jättää yksin. Jos et pysty olemaan hänen kanssaan, järjestä joku toinen hänen seurakseen. Pyri antamaan apua tarvitsevalle myös jatkuvasti tavoitettavissa olevan hätäkontaktin yhteystiedot: kriisipuhelimen, tukena olevan ystävän tai perheenjäsenen tai ammattiauttajan numero. Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen uudelleen.

Mielenterveyden ongelmissa ja hoidon tarpeen arvioinnissa löydät luotettavaa ja ajantasaista tietoa Mielenterveystalon Oirenavigaattorista (Mielenterveystalo.fi).Avautuu uuteen ikkunaan

Hätätilanteessa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

On tärkeää auttaa itsetuhoista henkilöä ajattelemaan ihmisiä tai asioita, jotka ovat tukeneet häntä menneisyydessä ja ottaa selvää, ovatko nämä tukikontaktit vielä olemassa. Kyseessä voi olla lääkäri, psykologi tai muu mielenterveystyöntekijä, perheenjäsen tai ystävä, tai jonkin yhteisön jäsen.

Mistä ammattiapua?

Mielenterveyden ammattilaiset kehottavat aina itsemurhavaarassa olevia hakeutumaan ammattiavun piiriin, erityisesti, jos apua tarvitsevalla on psykoosin oireita. Jos itsetuhoisella henkilöllä on ase tai hän käyttäytyy aggressiivisesti muita kohtaan, apua tulisi hakea poliisilta, jotta voit varmistaa oman ja muiden ympärillä olevien turvallisuuden.

Kriisin mentyä ohitse?

Kun itsemurhakriisi on ohitse, varmista, että henkilö saa tarvitsemansa psykologisen ja lääketieteellisen avun.

Mitä jos olet luvannut olla kertomatta kenellekään?

Itsemurhasuunnitelmaa ei koskaan tulisi pitää salassa. Kunnioita kuitenkin henkilön yksityisyyttä ja keskustele hänen kanssaan siitä, kenen muun tulisi tietää itsetuhoisuudesta.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2