Päivystyshelppi

Hyönteisen purema tai pisto

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

  • olet saanut hyönteisten pureman tai piston

Puremia ja pistoja voi yleensä alkuun hoitaa ja seurata kotona. Ellei oireet helpotu itsehoidolla muutamassa päivässä, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Hyönteisten puremien ja pistojen vuoksi ei tarvitse hakeutua päivystykseen, ellei pistosta/puremasta aiheudu vakavia allergisia oireita. Oireiden jatkuessa tai pahentuessa hoidon tarpeen arvio tehdään uudelleen. Henkilökohtaisen arvion saadaksesi voit olla yhteydessä omaan terveyskeskukseen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa päivystykselliseen terveysneuvontaan.Avautuu uuteen ikkunaan

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Hyönteisten puremien ja pistosten itsehoito-ohjeAvautuu uuteen ikkunaan

Apteekeista saat asiantuntevaa apua ja vinkkejä itsehoitoon.

Lähin apteekkiAvautuu uuteen ikkunaan

Hakeudu hoitoon, jos:

  • pistos- tai puremakohta tulehtuu

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen.

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • purema tai pisto on osunut suun tai kaulan alueelle ja sinulla on hengenahdistusta tai hengityksesi vaikeutuu
  • pistosta seuraa vakava allerginen reaktio. Reaktio alkaa yleensä ihon kutinalla, punoituksella (lehahtelulla) ja pistelyllä, joka leviää nopeasti ympäri kehoa. Ihoon nousee nokkosihottumaa ja varsinkin kasvoihin, kaulalle ja limakalvoille turvotusta. Lisäksi ääni saattaa käheytyä, kurkkua kuristaa, nieleminen saattaa olla vaikeaa, hengitys voi vinkua, voi tuntua yskänärsytystä, huimausta, kylmähikisyyttä ja sydämen tykytystä.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Ampiaiset, mehiläiset, kimalaiset

Ampiaisen ja mehiläisen pistot aiheuttavat myrkkyreaktiona kivuliaan paikallisen punoituksen ja turvotuksen. Allergisen reaktion oireena esiintyy turvotusta ja nokkospaukamia pistoskohtaan ja sen ympärille, voimakkaissa reaktioissa paukamia saattaa tulla kauas pistoskohdan ulkopuolellekin. Jopa hengenvaarallisia anafylaktisia yliherkkyysreaktioita saattaa esiintyä. Ampiaisallergiset eivät tavallisesti ole allergisia mehiläisen myrkylle ja päinvastoin. Kimalaisallergiat ovat erittäin harvinaisia.

Hyttyset, Mäkärät ja polttiaiset, Paarmat, Hirvikärpänen

Hyttysen pistämään kohtaan ilmestyy heti piston jälkeen paukama, joka häviää parissa tunnissa itsestään. Hyttysille herkistyneille pistos voi aiheuttaa vuorokauden kuluessa pitkittyneen, kutisevan nokkosihottuman, joka saattaa kestää päiviä tai viikonkin. Jopa rakkuloita saattaa esiintyä.

Mäkärän puremasta aiheutuu pieni ihonalainen verenpurkauma ja sen ympärille punainen ja hieman turvonnut alue. Puremakohdat polttelevat ja kutiavat voimakkaasti ja raapimisen takia ne tulehtuvat herkästi. Allergia niiden pistoille on hyvin harvinaista.

Paarman pureman reaktiona on usein laaja, paikallinen paukama, jonka keskellä on näppylä. Turvotusta voi olla jopa koko raajan alueella.

Hirvikärpäset hakeutuvat pääasiassa hiuspohjaan ja vaatteiden alle. Puremakohtaan tulee punoittavia pieniä kyhmyjä, jotka voivat myös märkiä. Ne saattavat kestää viikkoja, jopa kuukausia.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2