Päivystyshelppi

Huulen turvotus ja kutina

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • sinulla on huulien turvotusta ja kutinaa joka ei johdu ärsytyksestä

Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.

Huulen allergisen turvotuksen (angioödeeman) vuoksi on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen, etenkin jos oire ei ole aikaisemmin tuttu. Vaivasta aikaisemmin kärsineen on hyvä noudattaa hoitavan lääkärin ohjeistusta. Jos turvotukseen liittyy samanaikaisesti nokkosihottumaa, voi antihistamiinista olla apua.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen uudelleen.

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • huulten turvotukseen ja kutinaan liittyy hengenahdistusta tai nielemisvaikeuksia

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Angioödeema aiheuttaa huulen kutinaa ja turvotusta ja tyypillistä on samanaikainen nokkosihottuma ja kutina keholla. Aina iho-oireita ei kuitenkaan esiinny. Turvotuksen aiheuttaja voi olla ruoka-aine, pistävä hyönteinen tai lääkeaine. Turvotus kehittyy minuuteissa ja kestää 1-3 vuorokautta sekä häviää jälkiä jättämättä.

Atooppista ihottumaa sairastavalla huulet rohtuvat ja hilseilevät sekä halkeilevat helposti. Oiretta pahentaa toistuva huulien nuoleminen, talvi sekä suun kautta hengittäminen. Hoitona käytetään voiteita. Ruoka-aineista tuoreet hedelmät ja juurekset aiheuttavat monille atoopikoille (tavallisimmin koivuallergisilla) huulen tulehdusta, turvotusta ja hilseilyä. Oireet paranevat muutamassa päivässä, kun tuoreruokia vältetään.

Huulirasvojen ja huulipunien sisältämät hajusteet, öljyt ja säilöntäaineet voivat aiheuttaa oireita. Huulirasvojen sijaan voi käyttää puhdistettua vaseliinia.

Lääkkeiden sivuvaikutuksista saa tietoa pakkauksessa olevasta esitteestä.

Huulen turvotus ja kutina voi aiheutua myös lentävien hyönteisten tai eläimen puremasta, vaikka iho ei ole mennyt rikki. Kissan puremasta jää usein huomaamaton jälki, mutta se tulehtuu helposti.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2