Päivystyshelppi

Huimaus

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • sinulla on huimausta

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan vuorokauden kuluessa.

Huimaus ja pyörrytys ovat melko yleisiä oireita, joista jokainen kärsii joskus elämänsä aikana. Ne voivat liittyä tilapäisesti esimerkiksi korkeaan lämpötilaan, vähäiseen juomiseen tai käytössä olevaan lääkitykseen. Lyhytkestoista ja nopeasti korjautuvaa huimausta tai pyörrytystä voi seurata kotona. Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • äkillisesti alkaneeseen huimaukseen liittyy raajojen tai kasvojen puolioireita, puheen epäselvyyttä, nielemisvaikeutta tai kaatumisen tunnetta
  • äkillisesti alkanutta huimausta edelsi päänsärky tai oksentelu
  • huimaukseen liittyy ponnistuksessa alkanutta päänsärkyä, tajunnan- tai näkemisen häiriöitä, rintakipua tai rytmihäiriötuntemuksia

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Sisäkorvan häiriöihin liittyvä huimaus on usein kiertohuimausta, joka ilmenee pyörittävänä tunteena. Sen sijaan aivojen toiminnan häiriöiden yhteydessä huimaus ilmenee pikemmin tasapainon ja pystyssä pysymisen vaikeutena, mihin liittyy usein myös muita hermoston oireita. Pelkkä huimaus ei juuri koskaan ole merkki äkillisestä vakavasta sairaudesta.

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2