Hampaan irtoaminen
Tapaturman yhteydessä voi hammas siirtyä pois paikoiltaan tai irrota kokonaan. On tärkeää olla yhteydessä nopeasti suun terveydenhoidon ammattilaiseen, koska hampaan laittaminen paikoilleen onnistuu vain lyhyen aikaa tapaturman jälkeen. Mikäli irronnut hammas on maitohammas, sitä ei kiinnitetä takaisin paikoilleen.
Toimi näin eri tilanteissa
Hakeudu hoitoon, jos:
- hampaasi on irronnut
Ota yhteyttä heti hammaslääkäripäivystykseen.
Hampaan irtoamisen vuoksi on hyvä hakeutua hammaslääkäripäivystykseen tai hammaslääkärin vastaanotolle, etenkin, jos verenvuoto suusta ei tyrehdy itsekseen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa päivystykselliseen terveysneuvontaanAvautuu uuteen ikkunaan.
Vammakohtaa voi painaa kylmällä. Kipulääkkeen ottaminen on suositeltavaa. Irronnut hammas kannattaa ottaa talteen ja säilyttää sitä matkalla maidossa, vedessä tai suussa kielen alla. Myös murtuneet hammaspalat tulee kuljettaa kosteina vastaanotolle. Hampaan kuljettaminen kuivana kankaaseen tai paperiin käärittynä voi vaikeuttaa hampaan paikoilleen laittamista.
Hätätapaus - soita 112, jos:
- verenvuoto suusta on niin runsasta, että yleistilasi heikkenee, sinulla on hengitysvaikeuksia tai tajunnantasosi laskee
Etsitko lisää tietoa vaivasta?
Hammaslääkäri asettaa paikoiltaan siirtyneen tai irronneen hampaan paikoilleen ja purentaan sopivaksi. Hammas kiskotetaan kiinni viereisiin hampaisiin 2–3 viikon ajaksi, jonka aikana hammas ehtii kiinnittyä uudelleen hammaskuoppaan.
Hoidon alkaessa annetaan antibioottikuuri alueen tulehduksen ehkäisemiseksi.
Kun paikoiltaan siirtynyt tai irronnut hammas on kiinnitetty paikoilleen, potilaan tulee huolehtia hyvästä suuhygieniasta ja huuhdella suutaan antiseptisellä suuhuuhteella 5–7 päivän ajan. Tarvittaessa voi ottaa kipulääkkeitä ohjeiden mukaan.
Lisää tietoa aiheesta:
Etkö ole varma mitä tehdä?
SOITA 116117Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi116117.fi
voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: