Päivystyshelppi

Epäsäännöllinen sydämen syke

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • sinulla on epäsäännöllisen sydämen syke

Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.

Rytmihäiriötuntemusten vuoksi on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen etenkin, jos rytmihäiriöitä ei ole aikaisemmin ollut eikä vaiva ole entuudestaan tuttu. Nopeasti, itsekseen ohimenevän tykytystuntemuksen tai yksittäisten muljahduksien vuoksi päivystykseen ei tarvitse hakeutua. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa päivystykselliseen terveysneuvontaan.Avautuu uuteen ikkunaan

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen uudelleen.

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • epäsäännölliseen sykkeeseen liittyy tajunnan menetystä/heikkenemistä, rintakipua tai hengenahdistusta

Jos rytmihäiriötuntemuksista kärsivä henkilö menee tajuttomaksi, käännä hänet kylkiasentoon hengitysteiden avoimuuden turvaamiseksi. Ellei tajuttomaksi mennyt herää puhutteluun tai ravisteluun, soita hätänumeroon 112 ja aseta puhelin kaiutintoiminnolle. Aloita elottomaksi menneelle paineluelvytys. Hätäkeskuspäivystäjä neuvoo puhelimessa, kuinka elvytetään.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Normaalia sydämen rytmiä kutsutaan sinusrytmiksi. Rytmihäiriöissä (arytmiat) sydämen sähköinen säätely häiriintyy jostain syystä.

Eri rytmihäiriöt aiheuttavat erilaisia oireita. Tärkein tutkimus rytmihäiriön toteamiseksi on sydämen sähkökäyrä, sydänfilmi eli EKG. Jos EKG saadaan otetuksi rytmihäiriön aikana, häiriön luonne yleensä selviää. Rytmihäiriön hoito riippuu kokonaan siitä, millainen rytmihäiriö on kyseessä ja mikä sen aiheuttaa. Eri rytmihäiriöihin on omat erityiset lääkkeet.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2