Päivystyshelppi

Palovamma

Tilanne voi vaatia välitöntä yhteydenottoa

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • palovamma alue on omaa kämmentäsi suurempi

Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.

Kämmentä pienemmät lievät palovammat voidaan hoitaa kotona. Kämmentä suuremmat vammat edellyttävät ammattilaisen arviota. Palovammaa ei tarvitse peittää siteellä. Kipua voi lievittää kostealla siteellä tai liinalla. Kivun hoitoon voi käyttää lääkkeenä parasetamolia. Pinnalliset palovammat paranevat yleensä itsestään muutamassa viikossa.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen uudelleen.

Palovamman ensiapu (punainenristi.fi)Avautuu uuteen ikkunaan

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • palovamma alue on laaja tai vammat ovat syviä
  • olet hengittänyt kuumaa höyryä tai palokaasuja

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Palovammoja voivat aiheuttaa mm. avotuli, kuuma neste tai höyry, kuuma tai polttava esine, syövyttävät kemikaalit, sähkö tai säteily.

Palovammat jaotellaan niiden laajuuden ja vaurion syvyyden mukaan:

  • 1. asteen palovammassa iholla on kipua ja punoitusta, mutta ei rakkuloita. Tunto on säilynyt ennallaan. Iho on kuiva, turvonnut ja kipeä. Tällainen vamma paranee nopeasti, eikä siitä jää jälkiä. Iho pinta saattaa hilseillä pois palaneelta alueelta.
  • 2. asteen palovammassa ihon pintakerros on palautumattomasti vaurioitunut ja sen alle kertyy kudosnestettä, jolloin ihoon muodostuu rakkuloita. Iho on kipeä ja turvonnut.
  • 3. asteen palovammassa vaurio ulottuu ihonalaisiin kudoksiin ja iho on vamma-alueelta palanut pois. Iho on kuiva, tunnoton, kova ja hiiltynyt.

Palovamman laajuutta kuvataan yleensä prosenttilukuna eli arviona siitä, kuinka monta prosenttia koko ihon pinta-alasta on vaurioitunut. Esimerkiksi aikuisella kämmenen kokoinen palovamma-alue vastaa noin 1 % kehon pinta-alasta, koko yläraajan iho noin 9–10 % ja alaraajan noin 18 %.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2