Päivystyshelppi

Isku, potku tai törmäys

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • sinulla on iskun, potkun tai törmäyksen aiheuttama vamma.

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan vuorokauden kuluessa.

Pienten vammojen ja haavojen ensiapu perustuu kolmen K:n periaatteelle ja hoitoa voidaan hyvin toteuttaa kotona:

  • Kylmähoito: Vammakohdan päälle laitetaan kylmäpakkaus (esim. pikakylmähaude, pakastepussi, lumi muovipussissa). Kylmäpakkauksen ja ihon väliin on aina laitettava paleltumisen estävä eriste, esim. elastinen tukiside tai pyyheliina. Kylmän päälle kierretään joustava tukiside. Kylmän annetaan vaikuttaa 15 - 20 min raajan ollessa kohoasennossa. Tämän jälkeen kylmäpussin tilalle asetetaan pelkkä paineside. Kylmähoitojaksoja tulee toistaa aluksi 1–2 tunnin välein.
  • Kompressio: Vammakohtaa puristetaan aluksi käsin, jatkohoidoksi tukeva kompressioside.
  • Kohoasento: Raaja nostetaan kohoasentoon.

Vamman jälkeen lepo on tärkeää. Liikuntaharjoittelusta on hyvä pitää 3–7 vrk:n mittainen tauko, jonka jälkeen aloitetaan vammakohdan asteittainen käyttö ja kuntouttaminen kivuttomin harjoittein. Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti. 

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • kyseessä on liikenneonnettomuus
  • päähän tai muualle kohdistuneeseen iskuun liittyy tajunnantason häiriöitä, tajuttomuutta (myös ohimennyttä) tai halvausoireita
  • olet saanut vamman kasvoihin ja sinun on vaikea hengittää
  • et pysty liikkumaan omin avuin tai vamman jälkeen esiintyy rintakipua, vatsa- tai kylkikipua tai hengenahdistusta
  • vammautuneessa raajassa on avomurtuma (luu näkyvissä)
  • vamman jälkeen ilmenee selkäkipua, johon liittyy virtsaamisvaikeutta, ulosteen pidätyskyvyttömyyttä, alapään tunnottomuutta tai halvausoireita

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Pieneenkin vammaan liittyy yleensä kipua, joka aiheutuu tuntohermopäätteiden ärtymisestä. Kivun määrä riippuu kudosvaurion koosta sekä sijaintikohdassa olevan kudoksen tyypistä. Esimerkiksi sellaisessa paikassa, missä luu on lähellä ihoa, isku voi aiheuttaa kovaakin kipua.

Elimistö korjaa kudosvaurion tuomalla paikalle kudosnestettä ja korjaavia soluja. Tästä aiheutuu vaurioituneen alueen turvotus, joka kehittyy vähitellen. Siksi vammapaikassa saattaa särky olla iskua seuraavana päivänä kovempi kuin heti iskun jälkeen, koska turvotus lisää kipua. Vaurion korjautuminen kestää muutamasta päivästä pariin viikkoon, luun pinnan vaurioissa kipu voi kestää pidempäänkin. Myös iskukohdassa kulkevat pienet verisuonet vaurioituvat ja verta vuotaa kudoksiin aiheuttaen kudoksen sisäisen veripahkan tai ihonalaisen mustelman.

Nopea ensihoito voi lieventää kudosvaurioita ja lyhentää toipumisaikaa. Eri vammakohdat vaativat erilaisia hoitotoimia, mutta tehokas hoidon aloittaminen voi supistaa verisuonia, vähentää vuotoa ja turvotusta, lievittää paikallista tulehdusreaktiota ja vähentää kipua.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2