Pahoinpitely
Pahoinpitelyllä tarkoitetaan toiselle henkilölle tehtyä ruumiillista väkivaltaa tai toisen henkilön terveyden vahingoittamista. Tekotavasta ja -välineestä riippuen fyysiset vammat voivat olla hyvinkin erilaisia. Väkivallan uhriksi joutuminen aiheuttaa myös henkistä kärsimystä.
Toimi näin eri tilanteissa
Hakeudu hoitoon, jos:
- olet joutunut pahoinpitelyn uhriksi
Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesi omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan vuorokauden kuluessa.
Pahoinpitely on rangaistava rikos ja siitä on aina syytä ilmoittaa poliisille. Vammojen hoito riippuu niiden laadusta ja sijainnista. Vaikka vammat olisivat lieviä, mutta kuitenkin näkyviä, tulee hakeutua lääkärin vastaanotolle vammojen rekisteröintiä varten. Havaitut vammat kirjataan sairaskertomukseen. Kirjauksen perusteella on myöhemmin mahdollista laatia lääkärin lausunto oikeudenkäyntiä varten. Jos väkivallan kohteena on lapsi, tulee huomioida lastensuojelutoimenpiteiden tarve.
Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.
Hätätapaus - soita 112, jos:
- Pahoinpideltyä henkilöä on vaikea saada hereille.
- Pahoinpidellyllä on hengitysvaikeuksia.
- Pahoinpidellyllä runsasta verenvuotoa.
Etsitko lisää tietoa vaivasta?
Etkö ole varma mitä tehdä?
SOITA 116117Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi116117.fi
voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: