Päivystyshelppi

Runsas verenvuoto

Tilanne voi vaatia välitöntä yhteydenottoa

Toimi näin eri tilanteissa

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • sinulla tai läheiselläsi on runsasta verenvuotoa vammasta tai sairaudesta johtuen

Verta vuotava henkilö on syytä asettaa istumaan tai makuulle ja nostaa vuotava raaja kohoasentoon, jotta matalakin verenpaine riittäisi turvaamaan aivojen verenkierron.

Runsas verenvuoto on tyrehdytettävä mahdollisimman nopeasti painamalla vuotokohtaa. Aluksi vuotokohtaa voi painaa käsin, mutta haavaan on saatava mahdollisimman nopeasti kunnollinen painesidos. Painona voi olla sideharsorulla, kivi, korttipakka, sukka, käsine tai mikä tahansa läheltä löytyvä esine. Painesidoksen asettamisen jälkeen huolehdi, että raaja pysyy kohoasennossa esimerkiksi huivin avulla.

Seuraa vuotopotilaan vointia ennen ensihoitohenkilöstön saapumista ja soita hätänumeroon 112 uudelleen, jos potilaan vointi äkillisesti heikkenee. Vatsan alueelle tullut pistohaava, ampumahaava tai onnettomuuden aiheuttama ruhjevamma voi helposti vahingoittaa vatsan alueen sisäelimiä ja aiheuttaa verenvuotosokin.

Jos runsaasti vertavuotava henkilö menettää tajuntansa, käännä hänet kylkiasentoon hengitysteiden avoimuuden varmistamiseksi.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Suurimpia syitä runsaaseen verenvuotoon ovat erilaisten onnettomuuksien aiheuttamat vammat, jotka voivat olla sekä ulkoisia että sisäisiä. Esimerkiksi liikenneonnettomuuksissa törmäys voi olla kovakin, ja se voi aiheuttaa erilaisia rajusti vertavuotavia vammoja. Myös pahoinpitelyt, esimerkiksi puukotukset ja ampumahaavat, voivat vuotaa runsaasti. Harvinaisempia rajun vuodon aiheuttajia ovat kokonaisen raajan tai raajan osan leikkautuminen irti.

Ulkoinen verenvuoto

Ulkoinen verenvuoto aiheutuu yleensä haavasta. Runsasta verenvuotoa aiheuttavia haavatyyppejä ovat esimerkiksi viilto-, pisto-, ruhje- tai ampumahaava. Syvän haavan ulottuessa suureen verisuoneen, vuoto voi olla hyvinkin runsasta ja vaikeasti tyrehdytettävää. Esimerkiksi pistohaavassa verenvuoto ei kuitenkaan aina näy ulospäin suurena vuotona, mutta verenvuodosta kudokseen voi merkkinä olla turvotusta tai mustelma pistohaavan kohdalla.

Sisäinen verenvuoto

Sisäisessä verenvuodossa veri vuotaa kehon sisällä verisuonista tai elimistä kudoksiin sekä elimistön eri onteloihin, jolloin sitä voi olla vaikeampi havaita. Joskus sisäinen verenvuoto pyrkii ulos kehon luonnollisten aukkojen, kuten suun, peräaukon tai emättimen kautta. Sisäinen verenvuoto voi aiheutua erilaisista onnettomuuksien tai pahoinpitelyjen aiheuttamista vammoista tai sen aiheuttaja voi olla jokin vaikea sairaus.

Verenvuotoshokki

Runsas verenvuoto saattaa aiheuttaa verenkiertosokin, jolloin elimistössä kiertävän veren määrä on riittämätön ylläpitämään veren virtausta sekä veren happipitoisuutta ja näin aiheuttaa elimistön soluihin hapenpuutetta. Verenvuotosokin oireita ovat nopea ja heikosti tuntuva sydämen syke, tihentynyt hengitys, kalpea ja kylmänhikinen iho, pahoinvointi, janon tunne, levottomuus, sekavuus ja tajunnantason häiriöt.

Yllättävän verenvuodon syynä voi olla myös jokin vaikea sairaus, leikkauksen tai synnytyksen jälkeinen verenvuoto, perinnölliset veren hyytymistekijäpuutokset, lääkityskomplikaatiot (erilaiset verenohennuslääkkeet, tulehduskipulääkkeet sekä niiden annostusvirheet).

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2