Päivystyshelppi

Hikka

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

  • sinulla on ohimenevä hikka

Hikkaa voi yleensä alkuun hoitaa ja seurata kotona. Ellei oire helpotu itsehoidolla, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Hikan vuoksi ei tarvitse hakeutua päivystykseen. Oireiden jatkuessa tai pahentuessa hoidon tarpeen arvio tehdään uudelleen. Henkilökohtaisen arvion saadaksesi voit olla yhteydessä ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa päivystykselliseen terveysneuvontaan.Avautuu uuteen ikkunaan

Hikan itsehoito-ohjeAvautuu uuteen ikkunaan

Apteekeista saat asiantuntevaa apua ja vinkkejä itsehoitoon.

Lähin apteekkiAvautuu uuteen ikkunaan

Hakeudu hoitoon, jos:

  • hikka jatkuu yli kaksi päivää (pitkittynyt hikka)
  • tuntikausia kestävä hikka on alkanut vaivata niin usein, että se häiritsee elämää

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaisen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Pallea on rinta- ja vatsaontelon välissä oleva litteä, levymäinen lihas. Pallean rauhallinen ja hallittu supistuminen täyttää keuhkot ilmalla ja se onkin tärkein hengityslihaksemme. Hikassa pallealihas supistuu äkillisesti, jolloin ilma alkaa virrata nopeasti sisään. Samalla kuitenkin kurkunpää sulkeutuu, jolloin keuhkot eivät pääse täyttymään ilmalla. Äänihuulten äkillinen sulkeutuminen kurkunpäässä aiheuttaa hikalle tyypillisen äänen.

Tavallisen hikan perimmäistä syytä ei tunneta. Hikan voi laukaista ruokatorveen tai mahalaukkuun kohdistuva ärsytys. Tällaisia ovat liikasyönti, hyvin nopea syöminen, hyvin kuuman tai kylmän ruoan nauttiminen, ilmavaivat, hiilihappoisten juomien nauttiminen tai runsas alkoholin käyttö. Myös mahahapon nouseminen ruokatorveen refluksitaudissa voi laukaista hikan.

Pitkittyneessä hikassa selvitetään, onko sen syynä jokin sairaus. Jos sairaus löytyy, sen hoidolla hikkakin väistyy. Jos sairautta ei pystytä parantamaan tai jos mitään syytä pitkittyneeseen hikkaan ei löydy, sitä voidaan hillitä lääkkeillä.

Pitkittyneessäkin hikassa itsehoidolla, esim. alkoholin ja hiilihappoisten juomien välttämisellä, yhdistyneenä lääkehoitoon saadaan paras hoitotulos.

Lue lisää aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2